Kegyetlen börtönévek várnak az erőszaktevőre

Ők azok, akik a börtönhierarchia legalján állnak, sokan közülük az öngyilkosságot választják.

Lándori Tamás
2016. 10. 08. 15:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogerősen 9 év fegyházbüntetést kapott a napokban F. János, aki tavaly ősszel Ózdon egy rokonánál szexuális visszaélést követett el egy 11 hónapos kisdeden. Köztudomású, hogy a pedofil elkövetőket az elítéltek többsége is megveti, nemritkán fizikai atrocitások érik őket a fegyházak falai közt. Az intézetek elkülönítéssel próbálják ennek elejét venni, ettől még azonban kőkemény évek elé néz a gyermekmolesztáló – tudtuk meg Fliegauf Gergely kriminológustól. A szakértő szerint a fogva tartott társak óriási fenyegetést jelentenek a pedofil elítéltekre. „Nem kérdés, hogy a börtönhierarchia alján állnak” – mondja. Bár a hazai büntetés-végrehajtás mindent elkövet annak érdekében, hogy megakadályozzák a körleten belüli erőszakot, ezt szinte képtelenség tökéletesen kivitelezni, nehéz ugyanis olyan zárkaközösséget találni, amiben a pedofil nincs veszélynek kitéve.

– Érinthetetlenek – fogalmaz a kriminológus – őket tényleg nem fogadja el senki, nincsenek barátaik. Hosszú időre bezárt rabtársaik – mivel alig van vesztenivalójuk – feljogosítva érezhetik magukat arra, hogy a társadalom nevében ők álljanak bosszút a beteges bűncselekményekért. Ha egy agresszívebb elítélt agya eldurran, nagy eséllyel a pedofil zárkatárs lesz az áldozat – állapítja meg.

De nem csak a fizikai erőszakról van szó. A megvető pillantások, beszólások, lelki terror, az emberi kapcsolatok hiánya, kiüresedése is elviselhetetlenné teszi a bezártságot – folytatja a kriminológus. Az ilyen bűncselekményt elkövetőktől rendszerint a családjuk is elfordul, nem kapnak leveleket, nem fogadnak látogatókat. A biztonságuk érdekében foganatosított elkülönítés tovább nehezíti a börtönévek elviselését. – A teljes izoláció egy egészséges jellemnek sem használ, nemhogy egy ilyen személyiségnek – világít rá a szakértő. A leválasztott körleten lakók élete jobban be van szabályozva, gépies napirendjük még szürkébbé, ingerszegényebbé teszi életüket.

A kriminológus úgy véli, mindez lassan gyűlik az elkövető lelkében, érzi a nyomást, és egy idő után sokuk nem bírja tovább. Ami leginkább fenyegeti őket, az az öngyilkosság. – Néha a pszichológusi segítség is kevés, mert a lélektan nem mindenható – teszi hozzá.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán elmondták, a tavaly hatályba lépett bv-törvény bevezette az úgynevezett kockázatelemzési és kezelési rendszert, amely az eddiginél hatékonyabban méri fel a fogvatartottak előéletét, szociális helyzetét, pszichés és egészségügyi állapotát, veszélyeztetettségi fokát. Ez segíti a személyi állomány munkáját abban, hogy egy-egy fogvatartottat elkülönített részlegre kell-e helyezni. A munkáltatás és a különféle közösségi programok is segítenek a feszültség oldásában.

Fliegauf Gergely szerint vannak olyan foglalkozások is hazai büntetés-végrehajtási intézetekben, amik a pedofil elkövetők javítását célozzák, az ilyen kezelések eredményét azonban jelentősen visszaveti a már említett kiközösítés és bántalmazás. A szakértő úgy véli, a javuláshoz vezető leghatékonyabb módszer a művészetterápia lehet. – Itthon is sok hosszúítéletes fest vagy rajzol. Én magam hihetetlen alkotásokat láttam a börtönben. Ezek a művek árulkodnak a bűnről, a múltról, a jövőről, a jelenről, az egyénről, a börtönről, a családról és a társadalomról is. Éppen ezeket a tényezőket kell végigvenni egy pszichoterápia során, és meg kell találni a miértekre a választ. Nagyon gyakran a társadalom és a család játssza a főszerepet. Ezt mindenkinek tudnia kell, azoknak is, akik nincsenek a börtönben, és akik soha nem lesznek ott. E nélkül a tudatosság nélkül nincs javulás – fejti ki a kriminológus.

Dániában a kémiai, Csehországban a sebészeti kasztráció is bekerült a pedofilokkal szembeni igazságszolgáltatási eszköztárba. Németországban az ilyen elkövetőket nem engedik szabadon a szabadságvesztés után, úgynevezett preventív őrizet hatálya alatt bent kell maradniuk a börtönben. E német gyakorlatot erősen kritizálja a strasbourgi bíróság. A testület egyébként a magyar igazságszolgáltatásban is talál kivetnivalót. Korábban a börtönök túlzsúfoltsága miatt marasztalták el Magyarországot, legutóbbi, október 4-i ítéletükben viszont az életfogytig tartó szabadságvesztések új felülvizsgálati rendszerét mondták ki az Emberi jogok európai egyezményébe ütközőnek, azaz embertelennek és megalázónak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.