Kétséges a tervezett előválasztás sorsa

Sokakat zavar, hogy Karácsony Gergely korrupt baloldalról beszél, miközben éppen a baloldallal akar egyezkedni.

Katona Mariann
2016. 10. 26. 6:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdemben még el sem kezdődött, máris recseg-ropog a baloldali pártok együttműködéséről szóló egyeztetési folyamat. Úgy tudjuk, mind az MSZP-t, mind a Demokratikus Koalíciót zavarja, hogy a szinte mérhetetlen támogatottságú Párbeszéd pártot képviselő Karácsony Gergely igyekszik a katalizátor szerepében feltűnni, a múlt vasárnapi megszólalása a korrupt baloldali politikusoktól pedig csak olaj volt a tűzre.

Úgy tudjuk, erre a hétre már jó előre beharangozott egyeztetés – amelyről a nyilvánosságot mégis szeretnék kizárni – még mindig sok kérdést vet fel: így a témát és a résztvevőket is. Molnár Gyula, az MSZP elnöke ugyanis lényegében kizárta, hogy ő üljön le tárgyalni már most a Párbeszéd által sürgetett előválasztásról vagy személyi kérdésekről – tájékoztatott forrásunk. Amennyiben általában az együttműködés menetrendje lesz a téma, akkor sem a pártelnök megy, hanem Nemény András, aki június óta a szocia­listák egyik alelnöke. Ha pedig Karácsony Gergely már most az előválasztásról akar beszélni, ahhoz – informá­cióink szerint – az MSZP szakértői szintű egyeztetést tart elfogadhatónak.

Több forrásunk is problémásnak nevezte Karácsony hozzáállását is. Szerintük a politikus úgy próbál kommunikálni, mintha az egyeztetési folyamat az ő sikere lenne. Mindezt oly módon, hogy október 23-án a civilek által meghirdetett, végül közös baloldali tüntetéssé formálódó rendezvényen Molnár Gyula és Gyurcsány Ferenc után a színpadon úgy fogalmazott az előző évekre utalva: „végtelenül sajnálom, hogy nem voltak a baloldali politikusok elég tisztességesek”. Az sem tetszett többeknek, hogy ugyanitt szóba hozta a 2006-os rendőri brutalitásokkal járó eseményeket, és azt mondta: „Más nevében nem tehetem, de a magam nevében kimondom, végtelenül sajnálom, hogy ez megtörténhetett.”

Volt olyan informátorunk, aki azt is meglepőnek nevezte, hogy épp a Párbeszéd ragaszkodik ennyire az előválasztáshoz, pedig kétséges, hogy ki tudnának-e egyáltalán állítani 106 egyéni képviselőjelöltet. A két nagyobb pártnak, vagyis az MSZP-nek és a DK-nak ez nyilván lényegesen könnyebben menne, de a szocialisták körében nem arat osztatlan sikert, hogy minden egyes egyéni jelöltet versenyeztessenek. Forrásunk úgy tudja, az egész mostani folyamattal a minipártok – tehát a Párbeszéd vagy az Együtt – célja valójában az, hogy később két nagyobb partnerükre tudják fogni, miattuk nem valósult meg az összefogás.

Az egyeztetésre mindenesetre a Párbeszéd az előválasztási koncepciójával érkezik. Ebben egyebek mellett az szerepel, hogy a miniszterelnök-jelölti aspiránssághoz 500 fő ajánlása szükséges, az egyéni jelöltséghez pedig 250 fő támogatása kell. A szimpatizánsok – akik később szavazóként részt vesznek az előválasztáson – a Párbeszéd koncepciója alapján térítés nélkül regisztrálhatnának, személyes adataikat viszont meg kellene ad­niuk. Utóbbival az a céljuk, ne lehessen meghekkelni az előválasztást, és hogy távol tartsák a komolytalan szimpatizánsok regisztrációját. Az előválasztásban részt vevő szavazók – a miniszterelnök és az egyéni indulók mellett – egy harmadik papíron listára is szavaznának, amelyen rangsorolhatnák a politikusokat. Értesüléseink szerint a javaslattal szemben még az előválasztást támogató pártok is szkeptikusak kissé, mert adatvédelmi és technikai szempontból is kockázatosnak tartják. A Párbeszéd politikusai azt szeretnék elérni, hogy év végéig megállapodjanak a részletekben.

Az mindenesetre biztos, az MSZP és a DK is tudja, valamilyen szinten együtt kell működniük – hogy egyáltalán esélyük legyen a 2018-as választáson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.