„Legyünk olyan kemények, mint akik ránk támadnak”

Mit üzent Orbán és a TEK a metróban eljátszott terrortámadással, és mire jó ez az egész?

Veczán Zoltán
2016. 10. 06. 17:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda éjjel füstbe borult, lövések és kiabálás zaját visszhangozta a budapesti 2-es metró Puskás Ferenc Stadion állomása: közös gyakorlatot tartott a TEK három visegrádi ország – Lengyelország, Csehország és Szlovákia – kommandósaival. A látványos eseményen Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter, Simicskó István honvédelmi miniszter és Tarlós István főpolgármester, illetve különféle országok nagykövetei és szakértői is jelen voltak. A miniszterelnök a végén beszédet is tartott, amelyben keménységre szólította fel az állományt.

Kicsit utánajárva az eseménynek, maga a gyakorlat vagy akár a jelenlévők köre semmiképpen sem nevezhető kirívónak: mint Kaiser Ferenc biztonságpolitikai szakértő megerősítette, a világ minden országában zajlanak hasonló gyakorlatok, és azokra általában meghívják a legmagasabb szintű vezetőket is, legfeljebb azok nem mennek el.

A gyakorlatok önmagukban is rendkívül hasznosak. Lehet és kell is elméleteket gyártani, íróasztal mellett vezetői tréningeket tartani, de ahhoz, hogy az állomány a valóságban is végre tudja hajtani a feladatokat, időnként muszáj az éleshez hasonló körülmények között kipróbálni magukat. A ferihegyi repülőtéren húsz éve nem volt repülőgéptűz, mégis akár heti két-három alkalommal is tart gyakorlatot a reptéri tűzoltóság, hogy az állomány megszokja a felszerelést és a helyzetet – példálózott Kaiser Ferenc. Ráadásul egy lehetséges terrortámadásnak ennél nagyobb a valószínűsége; ha a körúti robbantó például a metróban vagy egy plázában követi el a merényletet, annak rengeteg áldozata lett volna, a TEK-eseknek pedig fel kell készülniük olyan helyzetekre is például, mint amikor leszakadt emberi testrészek között kell mozogniuk. Azért is fontos modellezni az ilyen eseményeket, hogy meglegyenek az informális kapcsolatok a különféle szervek között – mint a mentőszolgálat, katasztrófavédelem vagy a rendőrség és a többi –, így gyorsabban tudjanak reagálni éles helyzetekben.

A budapesti esemény egyébként, bár nem nélkülözte a show-elemeket, nem feltétlenül kirívó. Ez év márciusában például a London melletti Kentben – az unió pénzügyi támogatásával – metrószerencsétlenséget szimuláló helyszínt építettek fel egy komplex, nemzetközi mentési gyakorlathoz, amelyben több mint 2000 önkéntes játszotta a katasztrófa sújtotta területen tartózkodó utasokat. A gyakorlatról érkezett sajtófotók alapján sejteni lehet, hogy a gyakorlat egy hollywoodi film költségeivel vetekedhetett, ám a londoni tűzoltóság nyilatkozója akkor biztosította a BBC riporterét arról, hogy azt, amit ezeken a szituációs gyakorlatokon elsajátíthatnak a mentőalakulatok, a tankönyvekből nem lehet megtanulni.

– Üzenetértéke is van egy ilyen gyakorlatnak – fogalmazott a szakértő. Mindenképpen van az állomány felé: azt közvetíti a terrorelhárítóknak, hogy fontos a munkájuk, a kormányzat értékeli a teljesítményüket, és számít rájuk. Maga a TEK – amely létrehozása óta komoly média- és ellenzéki kereszttűzben próbálja igazolni létjogosultságát, jóllehet a nemzetközi versenyeken egyébként jól szerepel – is növelheti a reputációját egy jól sikerült gyakorlattal a döntéshozók szemében, így ez a szervezet számára is hasznos lehet.

Az esemény sajtónyilvános volt, mi több, nemzetközi jelleggel is bírt, a felső vezetői jelenlét tehát egyfajta külpolitikai gesztus is, ami a többi visegrádi ország felé irányul, hiszen így már egyenesen diplomáciai kérdés, hogy a kormányzat megfelelő szinten képviseltesse magát, ezzel is megerősítve a partnerséget. Ugyanakkor jelentős belföldi politikai marketingértéke is van az akciónak, ezzel üzent a kormány az embereknek, hogy igenis fontos számára a biztonságuk most, amikor a globális terrorfenyegetettség érzete növekedett. Nem véletlenül volt ott a főpolgármester is, hiszen a budapestiek mindennapjainak része a tömegközlekedés, üzenheti ezzel nekik, hogy komolyan veszi a biztonság kérdését.

Amellett, hogy egy ország választott vezetőjének egyfajta kötelessége is részt vennie az ilyen eseményeken, Orbán Viktor egyébként is az átlagnál nagyobb lelkesedéssel és rutinnal mozog a különféle vészhelyzetek és katasztrófák idején. No meg persze elég látványos is egy ilyen gyakorlat – tette hozzá Kaiser Ferenc. Szóval az is elképzelhető, hogy a miniszterelnököt, aki egyébként jó viszonyban van a TEK-vezető Hajdu Jánossal, egyszerűen csak érdekelte a művelet.

Egyvalakiknek nem üzen igazából a gyakorlat, és ebben a formában erődemonstrációnak alkalmatlan – mondta még el a szakértő. Az Iszlám Államhoz köthető, a kontinens szinte minden legutóbbi mészárlását elkövető globális szalafita terrorizmus merénylőit valószínűleg nem hatja meg egy ilyen gyakorlat, sőt a híre sem jut el hozzájuk. Ellenben a szerényebb lehetőséggel megáldott, kevésbé elszánt merénylőket, mint amilyenek az esetleges hazai szélsőségesek; őket valamilyen mértékben talán visszatarthatja, ha szembesülnek azzal, milyen sors vár rájuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.