Még Áder sem szólhat rá Matolcsyra

A jegybankelnök ügyeivel kapcsolatban az utóbbi időben több morális kérdés is felmerült.

MNO
2016. 10. 18. 10:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matolcsy György jegybankelnöknek tulajdonképpen nincsen felettese, felettes szerve – derül ki az Atv.hu cikkéből.

A portál annak próbált utánajárni, hogy etikai ügyekben ki az, aki előtt az MNB első emberének felelnie kellene. Matolcsy ügyeivel kapcsolatban ugyanis az utóbbi időben több morális dilemma is felmerült, például ott van a Vajda Zitával való viszonya és a hölgy MNB-s alkalmazása, valamint az, hogy Matolcsy Patai Mihály, az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatójának és a Magyar Bankszövetség elnökének luxuslakását bérli a Várban. A két pénzember jó viszonyt ápol, Matolcsy minisztersége előtt volt UniCredit-tanácsadó is, most viszont a jegybank felügyelete alá tartozik a pénzintézet. Morális oldalról ez mindenképpen kérdéseket vet fel.

A Magyar Nemzeti Bankot tulajdonosi oldalról ellenőrző felügyelőbizottság inkább kivonta magát a kényes ügyek alól, megfogalmazásuk szerint mandátumuk jogi problémákra terjed csupán ki, és ahhoz, hogy etikai kérdésekkel is foglalkozzanak, tisztázni kellene a tulajdonosi ellenőrzés tartalmát.

Az ATV MNB belügyeire rálátó forrása szerint a felügyelőbizottság már többször is „felszólította” Matolcsyt, hogy álljon nyilvánosság elé az őt ért vádakkal kapcsolatban, de a jegybankelnök ezt ez idáig nem tette meg.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nem Matolcsy munkáltatója, mivel ő az államot mint tulajdonost képviseli a részvénytársaságban. Csak Áder János köztársasági elnök maradt, aki annak idején Matolcsyt kinevezte. Az államfő hivatala viszont ezt a választ adta a portál érdeklődő kérdésére: „Tájékoztatjuk Önt, hogy az ügyben az alaptörvény és a hatályos jogszabályok a köztársasági elnöknek sem intézkedésre, sem véleménynyilvánításra lehetőséget nem biztosítanak.”

Tehát ezek alapján nem derült ki, hogy ki az, aki etikai ügyekben illetékes lenne. Matolcsynak addig sem kell elszámolnia senki felé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.