Még drágább lesz az e-cigaretta

Újabb adót vetnek ki a termékre, így jelentősen megemelkedhet az ára.

Győr Ágnes
2016. 10. 12. 8:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb díjat vetnek ki az e-cigaretta gyártóira és impor­tőreire – derül ki egy törvénytervezetből. Azt, hogy pontosan mekkora összeget követelnek fenntartási díj címén, egy későbbi rendeletben határozzák meg, de az már biztos, hogy az összeget évente egyszer, minden év már­cius 31-ig kell majd befizetniük az érintetteknek.

– A lépés meglepetésként ért minket – nyilatkozta lapunknak a törvénymódosítás kapcsán Ficsor Zoltán, a Villanypára Egyesület elnöke. A fogyasztók érdekképviseleti szervezetének vezetője szerint ismét az látható, hogy az e-cigarettát úgy kezelik a döntéshozók, mint a hagyományos dohánytermékeket, pedig azoknál jóval kevésbé kártékony. A módosításban szereplő díjhoz hasonló eddig csak a klasszikus dohánytermékeket terhelte. Ficsor közölte: az e-cigarettával kapcsolatos jelenlegi szabályozás aránylag megengedő, de a közeljövőben szigorítások lesznek. Idén május óta az e-cigarettát és a hozzá való tartozékokat csak a dohányboltokban lehet kapni, a nagykereskedők viszont egyelőre teljesen függetlenül működhetnek a dohányellátótól. Januártól azonban már az e-cigaretták után is jövedéki adót kell fizetni, az adó milliliterenként 70 forint lesz akkor is, ha az adott termék nem tartalmaz nikotint. Ez egy darab 10 milliliteres utántöltő árát a duplájára növeli majd, így Ficsor szerint minden e-cigaretta elveszti az árelőnyét a pia­con a hagyományos dohánytermékekkel szemben. Az egyesület elnöke attól tart, hogy ez – hasonlóan az e-cigaretták trafikokba „kényszerítésekor” tapasztaltakhoz – számos kis- és közepes vállalkozót lehetetlenít majd el. (Korábban a Népszabadság számolt be arról, hogy a változtatások nyomán mintegy száz hazai vállalkozás döntött úgy, beszünteti a tevékenységét – a szerk.)

Novembertől a gyártóknak és importőröknek bejelentési kötelezettségük is lesz. Ez azt jelenti, hogy minden egyes termék forgalomba hozatala előtt hat hónappal bejelentést kell tenniük az egészségügyi államigazgatási szervnek. Ennek a díját (475 ezer forint) minden esetben ki kell fizetni függetlenül attól, hogy végül a termék forgalmazását engedélyezik-e. – Egyértelmű, hogy az e-cigarettákat Magyarországon nem szabályozni, hanem „kiszabályozni” akarják – fejtette ki álláspontját Ficsor Zoltán, aki szerint a közegészségügy egy olyan „vonatot siklat ki”, amely hosszú távon megoldhatná a dohányzásból eredő károkozás problémáját.

Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaköz­pont orvosa arról beszélt a Magyar Nemzetnek: nincsenek erre vonatkozó ismert kutatási adatok, de valószínű, hogy az e-cigaretta is káros. Jelenleg azonban nem tudni, hogy pontosan milyen alkotóelemeket tartalmaz a töltőfolyadék, amely a szerkezetbe kerül. – Az egyik legnagyobb veszélye az e-ciginek, hogy hamis biztonságérzetet kelt a felhasználókban. Sokan azt gondolják, hogy ez egyáltalán nem káros, és gyakran jóval többet szívnak belőle, mint amennyit egyébként a normál cigarettából – mondta a tüdőgyógyász.

A sima cigaretta esetében egyébként nem is a nikotin, hanem a kátrány és a különböző adalékanyagok égése az igazán ártalmas. A nikotinnak inkább abban van szerepe, hogy általa alakul ki a szervezet függősége, illetve vegetatív-idegrend­szeri, ér­rendszeri káros hatásai is vannak. Az e-cigaretta esetében a folyadékban található vegyi anyagok jelentik a legnagyobb veszélyt, ezek felelősek például az ízesítésért. Potecz Györgyi szerint az 50-es években a sima cigarettával kapcsolatban sem ismerték a kockázatokat, az egészségre gyakorolt hosszú távú hatásokat, mára ez nyilvánvaló. – Ahhoz, hogy az e-cigarettával kapcsolatban is levonhatók legyenek a következtetések, hosszabb időre van szükség – mondta. Annyi bizonyos: a tüdőben egészen a léghólyagocskák végéig eljuthat az e-cigaretta vízpáraalapú „füstje”, és bár egyelőre nem tudni, hogy ott pontosan milyen hatást fejt ki, biztosan nem kedvező az eredmény. Potecz Györgyi szerint az e-cigaretta a leszokásra sem alkalmas, aki le akarja tenni a cigarettát, azoknak inkább a tapasz vagy a gyógyszer jelenthet segítséget. A szakértő felhívta a figyelmet arra is: sokan azt hiszik, kevésbé ártalmas, ha gyengébb cigarettát szívnak, ez azonban szintén hamis képzet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.