Mégsem lesz népszavazás a kaposvári fantomgyárról

A Homatech elállt attól, hogy gyárat építsen, ezért a referendum megtartása okafogyottá vált.

MTI
2016. 10. 21. 9:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyben jogorvoslati kérelemre eljáró bíróság az MTI-hez eljuttatott közleményében azzal indokolta döntését, hogy az önkormányzat és a beruházó Homatech Zrt. szerződést bontott a népszavazási kérdés hitelesítése és a népszavazás elrendelése közötti időszakban, ezzel a referendum megtartása okafogyottá vált.

Szita Károly, Kaposvár fidesz–KDNP-s polgármestere áprilisban jelentette be, hogy a Homatech Zrt. 16 milliárd forintból Kaposváron kívánja felépíteni ötven embert foglalkoztató gumihulladék-feldolgozó üzemét. A politikus akkor hangsúlyozta, olyan világszínvonalú, környezetbarát technológia mintaüzeme létesül, amely a várost a környezetvédelem és az újrahasznosítás élvonalába helyezi. Szólt arról is, hogy a somogyi megyeszékhelyen eddig sem kapott és ezután sem kap működési engedélyt olyan cég, amely a legkisebb veszélyt is jelentheti az egészségre.

Az ellenzéki pártok ugyanakkor nem sokkal a bejelentés után tiltakozásukat fejezték ki, és követelték, hogy a fideszes többségű önkormányzat vonja vissza a feldolgozó támogatásáról szóló döntést. Azzal érveltek, hogy a projekt kockázatos, féltik az emberek egészségét. Hiányolták az előzetes tájékoztatást, és nehezményezték, hogy a fejlesztésről nem kérték ki a lakosság véleményét.

A feldolgozó ellen több tüntetés is volt a városban, Pintér Attila önkormányzati képviselő, az MSZP városi elnöke népszavazást kezdeményezett a beruházásról. Miután az akciót aláírásukkal támogató választók aránya meghaladta a népszavazás elrendeléshez szükséges 25 százalékot, a Homatech visszalépett az építkezéstől, a cég és a város szerződést bontott egymással.

Szita Károly akkor hangsúlyozta, hogy a feldolgozó építésének terve megosztotta a kaposváriakat, személy szerint is kötelességének érezte e megosztottság megszüntetését.

A kaposvári közgyűlés augusztusban – arra hivatkozva, hogy nincs már miről szavazni, és a népszavazáshoz szükséges 18 millió forintot költsék inkább másra – megtagadta a népszavazás elrendelését.

A határozatot a Kaposvári Törvényszék azzal az indokkal semmisítette meg, hogy a testületnek nincs mérlegelési lehetősége, köteles elrendelni a népszavazást, ha a kérdésére összegyűlt a jogszabályban előírt számú aláírás. A bíróság kitért arra, az okafogyottság vizsgálata bírósági hatáskörbe tartozik, a jogszabály nem teszi lehetővé, hogy a testület praktikus, költségvetési vagy egyéb szempontokat mérlegeljen a népszavazás elrendelése körében.

A közgyűlés a napokban újra összeült, és a törvényszéki döntésnek megfelelően elrendelte a népszavazást, ezt a határozatot semmisítette meg a bíróság pénteken.

A törvényszék rámutatott: a jogalkotó azért a bíróságot ruházta fel az okafogyottság megállapításának hatáskörével, hogy a helyi önkormányzáshoz való közösségi jogok együttes – képviseleti és népszavazás útján való – gyakorlása során felmerülő jogvitákat ne az egyik érintett testület, hanem független bíróság bírálja el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.