Nagy az igény az eszközkezelőre, de véges a keret

Már csupán 1500 kérelmet tud befogadni a NET.

MNO
2016. 10. 18. 5:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank szerint 144 ezer család helyzetét kellene rendezni, a Nemzeti Eszközkezelő (NET) viszont már csupán 1500 kérelmet tud befogadni – közölte a Világgazdasággal az intézmény, ugyanis az eszközkezelő nem lépheti túl keretét, azaz 35 ezernél több ingatlant nem vásárolhat. A 33,5 ezer ingatlanból – ennyi a befogadott kérelem, aminél a felajánlót már nem lakoltatják ki – eddig valamivel több, mint 26 ezer került át a NET tulajdonába.

A lap szerint igény lenne az eszközkezelő megoldására, hiszen az nagy terhet vesz le az adósról: a lakók a saját ingatlanjukban maradhatnak, amelyet olcsón bérelhetnek vissza, ráadásul a banki adósságtól is megszabadulnak.

Az intézmény átlagosan 3,8 millió forintot fizetett egy lakásért, amelyet a lakók havonta 10,5 ezer forintért bérelhetnek vissza, az eszközkezelőnek a többség rendesen fizet. Azonban aki nem teszi, azt ezekből a lakásokból is kirakják – írja a VG.

A programba bekerült családok vissza is vásárolhatják a lakóingatlant, eddig 146 lakást vettek meg az eszközkezelőtől, és 28 ügy van folyamatban. A visszavásárlási vételár jutányos, az az ár, amit az eszközkelező fizetett a lakásért, erre csak a jegybanki alapkamat jön rá, illetve az a pénz, amit az eszközkezelő a lakásra költött. Összességében a lakók nagyjából harmadáron kaphatják vissza az egykor még végrehajtással fenyegetett, immár tehermentes lakásukat, hiszen a NET a bankoktól körülbelül a piaci érték 35 százalékáért vesz meg egy-egy ingatlant.

Az eszközkezelő egyébként a legtöbb ingatlant a szegényebb régiókban, így Borsodban és Szabolcsban vásárolta meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.