Nem lehet építkezni a Római-parton

A tilalom elrendelését Tarlós István kezdeményezte, s vele Bús Balázs polgármester is egyetértett.

MTI
2016. 10. 15. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A III. kerületi önkormányzat arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a tilalom elrendelését Tarlós István főpolgármester kezdeményezte a római-parti gátépítéssel összefüggésben, s ezzel Bús Balázs (Fidesz–KDNP) kerületi polgármester is egyetértett, tekintettel arra, hogy a beruházás miatt többször is megalapozatlan ingatlanspekulációs vádak érték mindkét önkormányzatot. A határozatot – amelynek megvitatásában a főpolgármester is részt vett – egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület.

A kerület tájékoztatása szerint az önkormányzati rendelet módosítását indokolta az is, hogy a mobil gát konkrét építésének ideje és végleges nyomvonala továbbra sem ismeretes, így a terület üdülőövezeti ingatlanjain folyó építési munkák akadályozhatják a beruházás kivitelezési munkáit.

A változtatási tilalmat egyébként legfeljebb három évre rendelheti el a települési önkormányzat, ugyanakkor – mint a kerület közölte – ennek következménye az épületállomány leromlása, mert a tilalom alatt álló területen még építési engedélyhez nem kötött értéknövelő beruházást sem engedélyez a törvény.

A közlemény kitért arra is, hogy korábban Béres András (PM) képviselő is kezdeményezte a változtatási tilalmat, de az általa meghatározott területre vonatkozó javaslatot pontatlansága miatt jogszabályi alapon sem lehetett értelmezni, illetve támogatni.

Tarlós István szokásos pénteki sajtótájékoztatóján is utalt a mobil gát ügyére, és visszautasította, hogy egyesek „ingatlanpanamát” emlegessenek, továbbá a változtatási tilalom mellett foglalt állást. „Ha létrejön, akkor nyugodtan elfelejtheti mindenki a nagyon ügyesnek látszó, de elég rosszindulatú támadást” – fogalmazott, rámutatva arra, hogy a tilalom után az érintett területen új építmény nem helyezhető el.

Az Együtt közleményt adott ki az ügyben szombaton, amelyben kommunikációs trükknek nevezte a tilalom elrendelését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.