Novemberben írhatják ki az újabb tanodapályázatot

A Budapest környéki intézmények sorsa még mindig nem dőlt el.

Hutter Marianna
2016. 10. 26. 17:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minél előbb, várhatóan már a jövő hónapban új pályázatot ír ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), amelyre a korábbi pályázaton hoppon maradt, nagy szakmai tapasztalatú tanodák jelentkezhetnek – nyilatkozta lapunknak Szűcs Norbert, a 86 tanodát összefogó TanodaPlatform vezetője. Néhány hete derült ki, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatásával foglalkozó tanodák számára kiírt uniós pályázaton az évtizedes múltú, szakmai referenciának számító műhelyek rendre elbuktak, míg olyanok nyertek támogatást, amelyek korábban még nem működtettek ilyen tanodákat. Mivel mindössze a nyertesek negyedének volt korábban ilyen tapasztalata, szakmai körökben felvetődött a gyanú, hogy sokan csak profitszerzési szándékkal indultak a pályázaton. A TanodaPlatform nemrégiben jelentést közölt a pályázati eredmények anomáliáival kapcsolatban. Ebben kiemelték: már a pályázati kiírás késve jelent meg, majd március helyett csak szeptember végén lett nyilvános a nyertesek listája. A késlekedés miatt a tanodák másfél-két évig finanszírozás nélkül maradtak, egy részük már ezt időszakot sem élte túl, bezárta kapuit. Az eredményhirdetés után még kilátástalanabb lett a helyzetük.

– Amikor jött a hír, hogy nem lesz további finanszírozás, sok tanodás teljesen elkeseredett, és felhagyott az eddigi munkájával. Tényleg az utolsó tartalékain­kat éltük fel mindannyian, másfél éve finanszírozás nélkül dolgozunk – mondta Szűcs Norbert. A TanodaPlatform jelentése szerint több pályázatot annyira tévesen pontoztak, ami „a hozzáértés hiá­nyán kívül a nemtörődömség és/vagy a koncepciózus döntések vádját is felveti a bírálókkal szemben”. Volt például olyan, évek óta fennálló tanoda, amely nulla pontot kapott a pályázaton arra a szempontra, mely a már régóta működő tanodákat volt hivatott előnyhöz juttatni.

A tanoda civil szervezet vagy egyház által működtetett, a gyerekek egyéni szükségleteire építő, hátránykompenzáló kezdeményezés. Egy tanoda évente hozzávetőleg 13–16 millió forintból gazdálkodhat. 2015 elején még nagyjából 200 tanoda működött az országban, melyek összesen 6-8 ezer hátrányos helyzetű gyermek felzárkózását segítették. Az Emmi belső tanulmánya szerint egyébként csak 2014-ben több mint 42 ezer gyermek esett ki az iskolarendszerből.

A tanodák ügye akkora közfelháborodást váltott ki, hogy az Emmi a vesztes, de tapasztalattal bíró intézményeknek újabb pályázatot ígért. Igaz, a szak­ember szerint ez sem oldaná meg azonnal a problémát, hiszen az átfutási idő miatt legkorábban jövő tavasszal, vagyis a jelenleg zajló tanév végén látnának pénzt az új pályázatból a tanodák. Addig is a TanodaPlatform áthidaló támogatást kért az érintettek számára, ám a szakember szerint „nagyon nehéz lesz elérni, hogy hirtelen biztosítsanak erre 1,5 milliárd forintnyi támogatást”.

A felvetésre, hogy a vesztes tanodák tervezik-e jogi útra terelni az ügyet, elmondta: náluk, a Motiváció Oktatási Egyesületnél nem készülnek erre, pedig lenne miért panasszal élniük. Bár ők a nyertes tanodák közé tartoznak, így is hárommillió forinttal kevesebb pénzt ítéltek meg nekik a tanodavezető bérének kárára. Így a levonás után a tanodavezető fizetésére – 40 órás munka­viszonnyal – nettó 66 500 forint jutna, ami jogszabályellenes, hiszen alacsonyabb, mint a minimálbér.

Ám hiába ítélnék jogosnak bármelyik tanoda kifogását, Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára világossá tette: a pályázati keret kimerült, így már senkinek sem tudnak többet fizetni. Nehezíti a tanodák helyzetét, hogy csak úgynevezett eljárásrendi kifogást tehetnek. Az eredményhirdetés késedelme miatt felszólalhatnak, de azt nem nehezményezhetik, ha szerintük elcsalták a bírálatukat. Utóbbi bizonyítása azért is volna nehéz, mert bár pályázni elektronikus úton kellett, a bírálatokat csak személyesen tekinthették meg, fényképet és másolatot nem készíthettek.

Szűcs Norbert arra is felhívta a figyelmet: mintegy tucatnyi, Budapest környéki tanodánál még tart a bizonytalanság, ugyanis ők egy másik európai uniós pályázat keretében igényelhettek támogatást. Az Emmi azt a pályázatot is jelentős késéssel írta ki, és bár az eredmény kihirdetése már aktuális volna október közepén, senki sem tudja, mikor fog erre sor kerülni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.