Nyolcmilliárd forint a Biztos Kezdet Gyerekházakra

A jelenlegi 112 gyerekház mellett további ötven létesül.

MTI
2016. 10. 17. 11:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Czibere Károly elmondta, a szeptember végén megjelent pályázat a kistelepüléseken élőket segítheti, a kiírásra jelentkezhetnek önkormányzatok, civil szervezetek és egyházak is.

Kifejtette, a támogatás úgy oszlik meg, hogy az ezer és négyezer lakos közötti kistelepülések Biztos Kezdet Gyerekházak fejlesztésére 2 milliárd forintot, az ennél kisebb lélekszámú települések, falvak pedig a „Jó kis hely” elnevezésű gyermekházak létesítésére 3,5 milliárd forintot fordíthatnak. Mindezek infrastruktúra-fejlesztésére pedig 2,5 milliárd a pályázati keret.

A cél az, hogy a jelenlegi 112 Biztos Kezdet Gyerekházhoz a támogatás révén további ötven létesülhessen, és további nyolcvan „Jó kis hely” szolgáltatás indulhasson – tette hozzá az államtitkár.

A szolgáltatás minőségét is szeretnék fejleszteni – mondta Czibere Károly –, ezért a várandós nők gondozására is lehetőség nyílik ezekben a szolgáltatóházakban, továbbá a házak nyitvatartási idejét szeretnék meghosszabbítani.

A fejlesztések 48 hónapra szólnak, a finanszírozási támogatás után pedig a központi költségvetésből fedezik ezt a kiterjedt hálózatot – közölte az államtitkár. A program mentorok alkalmazását is lehetővé teszi, tehát a hálózatba újonnan bekapcsolódó szolgáltatók már kész tudással indulhatnak.

A Biztos Kezdet Gyerekházak a kormány társadalom- és felzárkózáspolitikájának egyik központi elemét jelentik, mert elkötelezettek abban, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek minél korábban – lehetőség szerint még az óvoda előtt – megkapják azokat a javakat és szolgáltatásokat, amelyek a fejlődésüket segítik – fogalmazott az államtitkár.

Czibere Károly emlékeztetett arra, hogy a gyerekházak fontos sajátossága, hogy itt nemcsak a gyermeket, hanem a szülőket is fogadják, hiszen sok esetben az anyák itt jutnak hozzá a gyermekgondozás, -ellátás legalapvetőbb információihoz. Hozzátette: a felzárkózási stratégia öt éve alatt, 2015 végéig 14 ezer gyermek fordult meg ezekben az intézményekben.

Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere a VIII. kerületi Magdolna negyed gyerekházában tartott sajtótájékoztatón elmondta, a program az egyik fontos záloga annak, hogy a társadalmi beilleszkedés alapvető szabályait megismerve kevesebb legyen az iskolai lemorzsolódás a hátrányos helyzetű családokban nevelkedő gyerekek körében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.