Orbán nem mondta, hogy Trumpot támogatja

Ezt nem mi mondjuk, hanem Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Földi Bence
2016. 10. 18. 11:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Összeállt a nagy bevándorlásellenes triumvirátus” – írtuk múlt hét pénteken, miután Tony Abbott korábbi ausztrál miniszterelnök is méltatta Donald Trump amerikai republikánus elnökjelöltet. A triumvirátus harmadik tagja nem más, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök – legalábbis eddig így tudtuk.

Ugyan már tavasszal felsejlettek a hasonlóságok Orbán Viktor és Donald Trump kijelentései között – ennek egy kvízt is szenteltünk akkor –, hivatalossá csak akkor vált ez, amikor maga a magyar miniszterelnök beszélt erről Tusványoson júliusban. Elmondása szerint maga sem tudta volna Donald Trumpnál jobban megfogalmazni, hogy milyen lépések szükségesek a terrorizmus leküzdéséhez. Trumpnak az Egyesült Államokra vonatkozó javaslatával összhangban kijelentette: Európában a nemzeti titkosszolgálatokat és ezek együttműködését a világ legjobb teljesítményű titkosszolgálati rendszerévé kell tenni, és le kell állítani a „demokráciaexportot”. Ugyanerről szeptemberben is mesélt az Origónak adott interjúban.

Három nappal a Bálványosi Szabadegyetem után egy – Christian Kern osztrák kancellárral közös – budapesti sajtótájékoztatón Orbán azt mondta: vannak olyan felvetései Donald Trumpnak, amelyeket a magáénak érez – mi pedig azt érezzük, mennyire hasonlít ez a mondat Tony Abbott mostani kijelentésére. Ugyanitt közölte a magyar miniszterelnök: „A demokraták külpolitikája Európának rossz, Magyarországnak halálos”, míg a republikánusok külpolitikája az életet jelenti hazánknak.

Más kérdés, hogy Orbán jó eséllyel rossz lóra tehetett – belpolitikai értelemben – azzal, hogy Trump mellé állt, ugyanis a Pew Research Center felmérése szerint a magyarok jobban kedvelik Hillary Clinton demokrata jelöltet, mint a republikánus kandidálót. Trumpot viszont a fideszesek és a jobbikosok ugyanúgy bírják – derült ki (sok más érdekesség mellett) a kutatásból.

Úgy tűnik, hogy a Trump kijelentéseire való heves bólogatás nem tartozik a támogatás kategóriájába, legalábbis Havasi Bertalan szerint. A miniszterelnök sajtófőnökét a 444 kereste meg az ügyben, ezt a választ adta a fenti megnyilatkozásokhoz Kovács Zoltán kormányszóvivő Breitbartnak adott nyilatkozatát is felemlegető portálnak:

„Orbán Viktor nem mondta, hogy Donald Trumpot támogatja. Ez az amerikai nép döntése. A miniszterelnök azt elemezte több megszólalásában, hogy melyik jelölt külpolitikája lenne jobb Európa és Magyarország számára.”

Tehát nem támogatja, de azért igazából jobban örülne, ha Trump lenne az elnök. Reméljük, hogy a Miniszterelnökség a közeljövőben felszólítja a Wikipediát, hogy változtassa meg a Donald Trump támogatóit felsoroló szócikket, hiszen a nemzetközi támogatók listáját Orbán Viktorral kezdik.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.