Pontot tettek a gumihasznosító-botrány végére

A bíróság okafogyottá nyilvánította a népszavazást, Kaposvár fideszes vezetése harmadszorra is pórul járt.

2016. 10. 21. 14:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fél éven belül immár háromszor szenvedett vereséget, illetve kényszerült visszavonulásra Kaposvár Fidesz–KDNP-s vezetése a gumihulladék-feldolgozó üzem városba telepítése ügyében – derült ki a Kaposvári Törvényszék mai végzéséből. A bíróság ugyanúgy megsemmisítette a megyei jogú város közgyűlésének népszavazást elrendelő határozatát, ahogy október elején a referendumot elutasító döntést.

Ezzel vélhetően egyszer s mindenkorra pontot tettek a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató érdekeltségébe tartozó Homatech Recycling Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. tervére, amely szerint a Százhalombattáról az év elején elűzött 16 milliárdos beruházást Somogy megye székhelyén valósítsák meg. Az úgynevezett hőbontásos, pirolízises technológiával tervezett üzem biztonságosságáról itt ugyanúgy nem tudták meggyőzni az embereket, mint Pest megyében. Kaposváron az idén áprilisban a lakosság megkérdezése nélküli helyi döntés ellen, amelynek alapján több hektáros területet adtak el a Homatechnek nemcsak a helyi civil szervezetek, hanem az ellenzéki pártok is összefogtak, a Jobbiktól az LMP-n át a DK-ig.

Akkor a megyei jogú város kormánypárti polgármestere, Szita Károly még kifejezetten környezetbarát „zöld beruházásnak” nevezte a gyártelepítést, amely összességében sok százmillió forinttal gazdagította volna az önkormányzati kasszát. A Fidesz–KDNP-s többség az aggályok ellenére is megszavazta a tervet szolgáló ingatlanértékesítést, Pintér Attila, az MSZP önkormányzati képviselője aláírásgyűjtést indított, hogy az ügyben helyi népszavazás döntsön. A kezdeményezés sikerét jelezte, hogy alig egy hónap alatt a szükséges csaknem 13 ezernyi aláírásnál jóval többet gyűjtöttek össze a nyáron. A népszavazási ívet végül – a kormány által kiemeltté nyilvánított beruházást addig támogató – fideszesek is aláírták: Szita Károly és Gelencsér Attila parlamenti képviselő. A polgármester a hatalmas elutasítottság láttán bejelentette: „megszünteti az itt élők megosztottságát”, a Homatech is visszakozott, és közös megegyezéssel felbontották a szerződést, a cég pedig visszakapta a telkek vételárát.

Csakhogy addigra az aláírásokat hitelesítették, s a hatályos törvények alapján ki kellett volna írni a népszavazást. Augusztus végén viszont az ellenzék által ismét támadott határozattal a fideszes képviselők elutasították a népszavazást, amit szeptember végén jogerősen megsemmisített a bíróság, és új döntésre utasította a város közgyűlését. Az új határozat már a közel húszmillió forintba kerülő, de értelmét vesztett referendum elrendeléséről szólt, amit most szintén megsemmisítettek. – A jogalkotó azért telepítette az okafogyottság megállapításának hatáskörét a bíróságra, hogy ezzel a helyi önkormányzáshoz való közösségi jogok együttes – képviseleti és népszavazás útján történő – gyakorlása során felmerülő jogvitákat ne az egyik érintett testület, hanem független bíróság bírálja el – írta mai végzésében a Kaposvári Törvényszék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.