Rosszul járnak a kezdő hadnagyok

Hiába emelkedtek a katonák bérei, nem tudják féken tartani az állomány lemorzsolódását.

Buzna Viktor
2016. 10. 04. 11:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Havonta bruttó 166 ezer és 900 ezer forint közötti fizetést vihetnek haza a magyar katonák – derül ki a Honvédszakszervezet által készített összeállításból. A honvédségi béreket részletező, hiánypótló dokumentumért lapunk elsőként a Honvédelmi Minisztériumhoz fordult, a tárca azonban nem adta meg a kért tájékoztatást. Végül a Honvédszakszervezet állította össze az adatokat, melyekből kiderült, jelentős fizetésemelésre továbbra is a főtisztek számíthatnak.

A kormány tavaly júliusban döntött az új katonai életpályamodell bevezetéséről, a program 30 százalékos illetményemeléssel indult. Úgy tervezték, a honvédségi fizetések 2019-ig évenként átlagosan 5 százalékkal emelkednek majd, s ahogyan azt a tárca akkor kommunikálta, a béremelés a rendfokozatok közötti fizetési egyenlőtlenségek kiegyensúlyozását célozza.

A táblázatból kiderül, a kezdő fizetéseket illetően jelenleg a legalacsonyabb rendfokozatú, szerződéses legénységi állományhoz tartozó katonák bérei között a legkisebb az eltérés. A közkatona kezdőbére (ami alapilletményből, illetve szolgálati díjból áll össze), bruttó 166 581 forint. Nem keres sokkal többet az egy szinttel felette álló őrvezető, aki bruttó 174 ezret vihet haza. Hasonlóan, 8-8 ezer forinttal keresnek többet a legénységi állomány magasabb beosztású tagjai, a tizedesek és a szakaszvezetők is. Ahogyan azonban haladunk a ranglétrán, egyre emelkednek a fizetéskülönbségek, a karrierpályán így az ezredesek és a tábornokok érezhetik magukat igazán motiváltnak. Egyetlen kivétel a hadnagyi rendfokozattal járó beosztás. Kezdőbérük ugyanis 13 ezer forinttal kevesebb, mint az alatta álló főtörzszászlósé. Sőt, egy többéves szakmai múlttal rendelkező főtörzszászlós havonta 147 ezer forinttal kereshet többet, mint a tiszti képzésről kihelyezett, friss diplomás felettese (a katonák részletes béreiről lásd infografikánkat).

Általánosságban véve az állomány elégedett a megemelt és kiszámíthatóbb bérrendszerrel, vannak azonban egyenlőtlenségek – mondta megkeresésünkre Bazsik István, a Honvédszakszervezet alelnöke. A szakszervezet képviselője megjegyzi, a fizetéseket több pótlék is kiegészítheti. A nyelvvizsgák 24 ezer forint juttatást jelenthetnek, de a béreket emeli a déli határokon végzett túlmunka is. A különleges feladatokat végző katonák további pótlékokra számíthatnak, egy tűzszerész például akár havi egymillió forintot is hazavihet. Bazsik szerint a béreket illetően az érettségizett katonáknak lehet elsősorban okuk panaszra. A piac elszívóereje pedig a speciális szakképzettségűeket, a nehézgépkezelőket, sofőröket érinti leginkább.

A bérek kelet-közép-európai összehasonlításban jók, az európai uniós színvonalhoz azonban fejlődni kell – tette hozzá Bazsik. Megemlítette még: a Honvédszakszervezet a katonák munkakörülményeinek javításáért lép fel. A haditechnikai fejlesztés, az elhelyezési körülmények és a ruházati ellátás tekintetében kell előrelépni – fejtette ki. Jelenleg pedig a szakszervezet a Honvédelmi Minisztériummal az egészségkárosodott katonákat segítő, járadékszolgáltatási rendszer bevezetéséről egyeztet.

A honvédség a fluktuáció kérdését nem tudja a helyén kezelni – ezt már Hegedűs Henrik, a Magyar Hadtudományi Társaság humánpolitikai szakértője mondta lapunknak. A szakértő úgy véli, a megemelt honvédségi bérek a toborzás során vonzóvá teszik a katonai pályát, a szervezet munkaerő-megtartási képessége azonban továbbra is gondokkal küzd.

A versenyszféra elszívó hatása a többdiplomás, nyelveken beszélő és civil képesítéssel is rendelkező állománynál jelenik meg – tájékoztatott Hegedűs Henrik. A szakértő szerint a honvédségnek gesztusokat kellene tennie.

Világos, hogy az anyagi szűkösség időszakát éljük, a munkaerő-megtartási képességnek azonban vannak más eszközei – jelentette ki. Hegedűs úgy látja, szükséges lenne például a képzettségi pótlék bevezetésére, így ösztönözve a katonákat, hogy a szervezeten belül szerezzenek újabb szakmai kompetenciákat. De gesztusértékű lenne, ha a katonák áfamentesen vásárolhatnának ruházatot, sportfelszereléseket, könyveket. Hegedűs Henrik hozzátette: nincs biztosítva a katonák regeneráló üdültetése sem. Jelenleg a szervezet ott tart, ha a katona meghal, a tárca átvállalja a temetési költséget – jegyezte meg, kiegészítve: a honvédségnek az aktív katonákra jobban oda kellene figyelnie.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.