Szabad hétvége: egymásra mutogatnak

A KDNP szerint a Fidesz, Lázár János szerint a kereszténydemokraták az ötletgazdák.

Markotay Csaba
2016. 10. 28. 8:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nap eltéréssel tett teljesen eltérő kijelentéseket a két koalíciós párt azzal kapcsolatban, hogy kormányzati elképzelések szerint nemcsak havi két vasárnapra, hanem az érintett két hétvégére eső szombatokra is kiterjesztenék azt az időszakot, amikor nem lehetne a jövőben munkára kötelezni a kiskereskedelemben dolgozókat. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője lapunknak úgy fogalmazott, a nagyobbik kormánypárttal együttműködve dolgoznak a módosításon, hogy ne havi egy vasárnap, hanem kettő legyen szabad az érintett munkavállalóknak. „A Fidesz ezt az elképzelést úgy bővítené ki, hogy amikor szabad vasárnap van, akkor legyen szabad szombat is az érintett kereskedelmi dolgozóknak, ahogy másoknak is” – mondta a politikus.

Lázár János ugyanakkor a tegnapi kormányinfón már arról beszélt, hogy a havi két hétvégével kapcsolatos felvetést „jelen pillanatban a KDNP saját javaslatának tekintjük, és készek vagyunk mérlegelni, de a kormány napirendjén nem szerepelt a változtatás”. Hozzátette, erről még csak egyeztetés sem volt a két párt között, majd arról beszélt, hogy a kormány egyelőre elzárkózik a változtatástól, a vasárnapi boltzár visszaállítását pedig egyáltalán nem tervezik.

Harrach Péter is elismerte a várható hatásokkal kapcsolatban, hogy egy ilyen intézkedés nyilván nem fogja jókedvre deríteni a multinacionális cégek képviselőit, de szerinte a munkaadóknak van akkora nyereségük, hogy tudjanak létszámot növelni vagy béreket emelni. Az árbevétel alapján legnagyobb szakmai szervezet, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György viszont az RTL Híradójának azt mondta, ezreket kellene felvenni egy ilyen változtatás nyomán, pedig már most is csaknem tízezer betöltetlen álláshely van a területen. A tervezett intézkedésnek pedig lehet olyan hatása, hogy több üzlet is kénytelen lesz bezárni a hét utolsó napján.

Ezt kifogásolta az MSZP is. Az ellenzéki párt szerint az üzletek vasárnapi nyitvatartásának korlátozása „mostanra a Fidesz politikai mániája lett”, és jelenleg azon dolgoznak, hogyan tudnák elérni, hogy az áruházak ne tudjanak kinyitni vasárnap.

A kereskedelemben dolgozók egyetlen reprezentatív érdekvédelmi egyesületének, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke, Sáling József a Hír TV-nek arról beszélt, hogy sem az új felvetésről, sem pedig a tervezett nagypénteki szabadnapról nem egyeztetett a kormány az érdekképviseletekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.