Szigetvári: Fejezzék be az állami zaklatást!

Előzetes bejelentés nélkül házkutatást tartottak az Energiaklub irodájában.

MNO
2016. 10. 14. 7:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szigetvári Viktor követeli, hogy a Fidesz fejezze be a civilek ellen folytatott boszorkányüldözést, adminisztratív és állami zaklatást – írja az MTI.

Úgy véli, miután bebizonyosodott, hogy a Norvég Alap és EGT Alap támogatások szétosztásáért felelős civil szervezetek letámadását Orbán Viktor rendelte el, a mostani vegzálás mögött is ő áll. Ezzel a Norvég Alap után most egy olyan szervezetet támadott meg a miniszterelnök, ami Paks II-ről mondja ki az igazságot – olvasható a párt közleményében.

Csütörtökön reggel előzetes bejelentés nélkül házkutatást tartott az Energiaklub irodájában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága. Az Energiaklub szerint ez már a norvég ügy második felvonása lehet, mivel egy norvégiai, izlandi és liechtensteini támogatású projekt részleteit ellenőrizték a NAV pénzügyőrei.

Az Energiaklub közölte: az eljárás tárgya és célja számukra nem ismert, csak annyit tudnak, hogy a vizsgálat ismeretlen tettes ellen zajlik, és a vizsgálatot megindító határozat szerint „az eljárás eredményessége és a tényállás tisztázása érdekében szükséges” az Energiaklub „Klímaválasz – Kapacitásfejlesztés a helyi klímaadaptációért” elnevezésű projektjének átvizsgálása is.

A NAV pénzügyőrei elvitték a projekt szerződéseit és több mint 300 számláját, valamint a projektvezető levelezését, amelyet a projekttel kapcsolatban folytatott. A házkutatás elrendeléséről szóló határozattal kapcsolatban az Energiaklub panaszt nyújt be az illetékes hatóságnál – tették hozzá.

Hozzátették: a projekt norvégiai, izlandi és liechtensteini támogatásból valósult meg, és 2016 áprilisában sikeresen lezárták. A projektről 4 havonta beszámoltak a támogatást kezelő szervezetnek, a nemzetközi, de szentendrei székhelyű Regional Environmental Centernek, amely az összes beszámolót rendben lévőnek találta. 2016 szeptemberében egy nemzetközi auditor részletekbe menő vizsgálatot hajtott végre a projektben részt vevő szervezeteknél, melynek során információik szerint mindent rendben találtak – közölték.

Az egyéves projektben több mint 140 önkormányzati döntéshozó, képviselő és tisztségviselő, valamint civil szervezet vett részt az ország négy régiójának közel 100 településéről. A projekt keretében megvalósított tréningsorozat arról szólt, hogy hogyan lehet felkészülni az éghajlatváltozás hatásaira települési szinten. A résztvevők végiggondolták, hogy a településüket hogyan érinti az éghajlatváltozás, melyek a legsérülékenyebb területek és ezeken a területeken ők saját hatáskörben milyen intézkedéseket tudnak hozni – idézte fel az Energiaklub.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.