Szigorítások október 23-án – Végleges a program

Terrorveszélyre hivatkozva korlátozhatják a hatóságok az ellentüntetéseket.

MNO
2016. 10. 18. 10:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ’56-os emlékév októberi és novemberi ünnepi programjait részletező sajtóeseményen újságírói kérdésre Vargha Tamás elmondta: az augusztus 20-ai nemzeti ünnepséghez hasonlóan most is fokozott terrorfenyegetettség lép életbe, ezért a Kossuth Lajos térre tervezett ünnepi rendezvényen garantálni kell a megfelelő biztonsági környezetet. Biztonsági okokra hivatkozva lezárják a Vértanúk terét, illetve a pesti alsó rakpartot.

– Bízom benne, hogy idén is méltó módon emlékezhetünk meg ’56 hőseiről – hangzott el az államtitkártól a sajtótájékoztatón.

Október 23-án, vasárnap reggel kilenc órakor zászlófelvonással kezdődik a nemzeti ünnep a Kossuth Lajos téren. Délután három órakor Orbán Viktor miniszterelnök, illetve az egyetlen meghívott külföldi államfő, Andrzej Duda, Lengyelország köztársasági elnöke mondja el itt beszédét. Este hétkor Szabadságkoncert, 1956 címen a Papp László Budapest Sportarénában ingyenes tömegrendezvény veszi kezdetét, többek között Vastagh Csaba, Ákos és a Beatrice műsorával. A sajtótájékoztatón kiderült továbbá, hogy korhű villamosokkal és az ’56-os híreket áruló rikkancsokkal fokozza a kormány az ünnepi hangulatot. Az eseménysorozat ugyanis már október 20-án délelőtt tizenegy órakor elkezdődik a Corvin köznél Schmidt Mária az 1956-os emlékév kormánybiztosának beszédével. Október 22-én, szombaton délután fél hatkor Tarlós István főpolgármester ünnepi beszédét hallgathatjuk meg. Kedden, október 25-én tudományos konferenciát tartanak a Parlamentben, ahol Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Marek Kuchcinski, a lengyel Szejm elnöke illetve Stanislaw Tillich, Szászország miniszterelnöke tart előadást. Október 26-án szerdán és november 3-án csütörtökön Balog Zoltán miniszter, az 1956-os Emlékbizottság elnöke mond beszédet.

November 4-e a Nemzeti gyász emléknapja. Reggel kilenckor felvonják, majd félárbócra eresztik a nemzeti lobogót a Kossuth Lajos téren. Délelőtt tizenegy órakor Áder János köztársasági elnök mond beszédet. Este hat órakor a Szent István-bazilikában Requiem a hősökért címen emlékkoncertet tartanak. November 5-én és 6-án a Szabadság, szerelem nevet viselő filmfesztiválon az ’56-os forradalmat és szabadságharcot megidéző alkotásokat vetítenek a Corvin moziban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.