Szondázás a Víziszonyban

Baktalórántházán nem kellett konzervet osztani, hogy sokan üzenjenek Brüsszelnek.

Tompos Ádám
2016. 10. 08. 17:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Lajos, Baktalórántháza polgármestere többoldalnyi kimutatással vár minket az irodájában. Egyenként adja ide nekünk a papírokat és mutat rá a bekarikázott adatokra, közben viccelődve mondja: Baktalórántházán ezúttal kevesen mentek el szavazni. Hiába ugyanis, hogy az október 2-i kvótareferendumon a migránskérdésben finoman szólva sem érintett nyírségi város választásra jogosult polgárainak 78 százaléka az urnákhoz járult, ez a szám itt alacsonynak számít. Országgyűlési és önkormányzati voksolások alkalmával ugyanis 80 százalék felett szokott lenni a részvétel. A város vezetője húsz éve része a helyi közéletnek, úgyhogy nem is csodálkozik mindezen, ő azt tartja szokatlannak és furcsának, ami például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében történt a népszavazáson: átlagosan csak 42 százalék érezte fontosnak, hogy üzenjen Brüsszelnek.

Nagy Lajos szerint a baktalórántházi aktivitás annak köszönhető, hogy a helyiek érdeklődnek a közélet iránt, ünnepi eseménynek tekintik a voksolást. Különösebben aktív kampány nem volt: járt a településen a helyi KDNP meghívására fórumot tartani Békefy Lajos, és különösen sok trikolóros plakátot sem láttunk Baktalórántházán. Uniós zászlót, illetve európai uniós forrásból felújított épületet viszont rengeteget. Ám csak egy sarokra van a polgármesteri hivataltól a Club 2 söröző, itt azt a megoldókulcsot kapjuk a szokatlan közéleti aktivitáshoz, hogy azért ment el 78 százalék szavazni, mert Baktalórántháza 90 százaléka cigány. Vagyis: féltik a segélyeiket és a közmunkás pozíciójukat a betelepítendő migránsoktól. Hiába láttak alig errefelé migránst: tavaly járt itt a város határában egy család, valószínűleg alaposan átverte őket egy embercsempész: ezért lett Bécs helyett Baktalórántháza utazásuk végállomása.

Aztán megint csak hiába volt mindössze egy lakossági fórum a városban, az atyafiak bőven sorolják a kormányzati „tájékoztató” kampány toposzait a kőbányais üvegek és a pálinkásstampedlik mellől: a migránsok erőszakosak a nőkkel szemben, és közülük kerülnek ki a terroristák is. Egy borostás arcú férfi még azt is tudni véli, hogy ki robbantott két hete a Teréz körúton: „Hát nem a magyarok, az biztos.”

Visszatereljük a beszélgetést eredeti témánkhoz, a nagyarányú helyi részvételhez. Ekkor már magától értetődő természetességgel mondják, hogy a magyarok ugyan nem kapnak a voksolás előtt csomagokat, de a cigányok igen. Főleg konzervet, mondják a kocsmában, de sietve megjegyzik, hogy október 2. előtt nem volt ilyesmi, csak korábbi választások alkalmával.

A talán kilométerre levő Víziszony presszó közönségének előadjuk a Club 2-ben hallottakat, mire hatalmasat hahotáznak a pultot támasztók és a sarokban ülők egyaránt. Minden hazugság, ami ott elhangzott – tudjuk meg: nem Baktalórántházán kötött ki az átvert migráns família, hanem a 23 kilométerre fekvő Vásárosnaményban. És nem volt konzervosztás a városban, mert egy, a pultnál söröző férfi szerint ilyen trükkel már nem lehet megfogni a romákat: egyszerűen élénken érdeklődnek itt az emberek a közélet iránt. Példaként az egyik asztalnál ülő kukást mondja. Rákérdez nála, hányan szavaztak a referendumon nemmel. A pirospozsgás arcú, harcsabajszú férfi gondolkodás nélkül vágja rá, hogy hárommillió-háromszázezren.

A Baktalórántháza szegénysorának számító Táncsics utca környékén lakik Horváth János, a település cigány kisebbségi önkormányzatának elnöke is. Hülyeségnek mondja, hogy segélycsomagok miatt mentek volna szavazni a helyi cigányok. A Lungo Drom színeiben politizáló férfi azt hangsúlyozza inkább, hogy rajtuk, romákon nem múlott az érvényesség. Mikor erről beszél, észrevesszük, hogy fészerére narancssárgával van felfestve, hogy Fidesz, de ott áll a polgármester neve is. Horváth szerint a felirat tízéves, akkor egy MSZP-plakát volt a házával szemben, azt akarta ellensúlyozni. De szerinte ma már felesleges lenne a baloldali pártot hirdető felirat, akkora az egység a Táncsics utcában és környékén. Aztán egy idős nő úgy elneveti magát, mikor megkérdezzük tőle, miért mentek el olyan sokan szavazni, hogy a szája elé kapja a kezét. Megtudjuk: nem írta elő nekik senki, hogyan kell szavazni, ők úgy voksoltak, „ahogy a Viktor mondta a tévében”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.