Szoros határidőt szabtak a tanároknak

1400 pedagógust hagytak ki a fizetésemeléssel járó automatikus átsorolásból.

Hutter Marianna
2016. 10. 14. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megcsontosodtak az álláspon­tok a kormány és a szakszervezetek között a nyugdíj előtt álló pedagógusok minősítésével kapcsolatban – nyilatkozta lapunknak Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az oktatási államtitkársággal történő tegnapi szakmai konzultáció után.

Mint ismeretes, bár a nyugdíj előtt legfeljebb hét évvel álló pedagógusoknak azt ígérte a kormányzat, hogy automatikusan a pedagógus-életpályamodell magasabb fizetéssel járó, pedagógus II. fokozatába kerülhetnek,

ebből végül 1400 pedagógust kihagytak.

A döntést azzal indokolták, a tanárok korábban sikertelen minősítési eljáráson vettek részt. Nagy felháborodást váltott ki a lépés, ami miatt az oktatási államtitkárság úgynevezett gyorsított minősítési eljárást ajánlana az érintetteknek. A procedúra részeként a kihagyott pedagógusoknak egyebek között el kellene készíteniük portfóliójukat, és ha sikeresen átesnek a minősítésen 2017. március 31-ig, akkor január 1-jéig visszamenőleg pedagógus II. fizetési kategóriába kerülhetnének. Galló Istvánné szerint önmagában is elfogadhatatlan a javaslat, s több problémát felvet. Például a tervek szerint a kimaradt pedagógusoknak november 15-ig kellene jelentkezniük a gyorsított eljárásra, pedig még meg sem jelent az erről szóló rendeletmódosítás. A jelentkezők november 20-tól tölthetnék fel portfóliójukat, ám innentől számítva mindössze 45 napjuk volna ennek teljesítésére, ami a tanév közepén nem kis terhet róna a nyugdíj előtt álló pedagógusokra.

Hiszen, mint a Magyar Nemzet beszámolt róla korábban, egy állami kutatás szerint a portfólió megírása átlagosan 104 órájába telt a pedagógusoknak. Ez nagyságrendileg akkora időmennyiség, amennyit egy hónapnyi tanítással töltenek. Ráadásul a vizsgálatban szereplő tanárok arról számoltak be: sokszor éjszakai, illetve hétvégi munkavégzésre is szükség volt a feltételek teljesítéséhez. A kapkodva megírt portfóliának pedig akár súlyos következményei is lehetnek, hiszen ha egy pedagógus másodszorra sem teljesíti sikeresen a minősítési eljárást, akár el is bocsátható az állásából.

Galló Istvánné elmondta: ha a kormány a szakszervezetek tiltakozása ellenére a gyorsított minősítési eljárással rendezné a kimaradt pedagógusok helyzetét, a szakszervezet az Alkotmánybírósághoz fordul. Galló Istvánné hozzátette: az egyeztetésen jelezte a kormánynak, a szakszervezetek szeretnének részt venni a köznevelési kerekasztal jogszabályi hátterének megalkotásában. Felidézte: a Pedagógusok Sztrájkbizottsága kezdeményezte a kormánynál, hogy hozzanak létre olyan, a jogszabályokban rögzített konzultációs fórumot, amilyen annak idején a Közoktatás-politikai Tanács volt. Felvetésünkre, hogy ha megfelelő szabályozás születik, részt vennének-e a szakszervezetek a köznevelési kerekasztal munkájában, Galló Istvánné igennel válaszolt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.