Szükséges, de nem elégséges változtatások

Törvényjavaslattal törlesztené Balog Zoltán többéves adósságát a Fidesz a gyermekvédelem terén.

Hutter Marianna
2016. 10. 13. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdeményezi a Fidesz a gyermekvédelmi törvény módosítását, így többek között tilos lesz lemondaniuk a szülőknek a védő­női, illetve orvosi ellátás igénybe­vételéről – jelentette be tegnap Selmeczi Gabriella, a nagyobbik kormánypárt emberi erőforrások kabinetjének vezetője és Horváth László fideszes országgyűlési képviselő. A javaslat súlyos veszélyeztetettségként értékelné, ha a szülők elzárkóznak az ellátóktól, és kötelezővé tennék a megjelenést a szűrővizsgálatokon. A javaslat célja felgyorsítani az államigazgatási eljárás folyamatát akkortól, amikor a gyermek veszélyeztetett helyzetbe kerül. Ez az előterjesztők szerint akkor különösen fontos, ha a szülő, gondviselő nem reagál az ellátók megkeresésére, ilyenkor előzetes ügyészi határozat nélkül is intézkedhetnének a gyermekvédelem szakemberei.

A Magyar Nemzet kereste az Emmit is a gyermekvédelmi törvény kapcsán. A tárca azt írta: már egy korábbi, 2015 augusztusától – tehát az agárdi tragédia után két évvel – életbe lépő jogszabály hatályba­lépését követően a szülők jogszerűen nem tagadhatják meg a védőnővel való együttműködést. A kormány célja a tervezett törvénymódosítással, hogy a törvény be nem tartása, így az egészségügyi alapellátást nyújtó szolgáltatóval való együttműködés megtagadása szankciót vonjon maga után. Ez azt jelenti majd, hogy a módosítás értelmében kiskorú esetében a háziorvosi, a házi gyermekorvosi és a védőnői egészségügyi szolgáltatás nem utasítható vissza. (H. M.)

Bár a védőnői rendszer igénybevételének kötelezővé tétele üdvözlendő lépés, korántsem most vetődött fel először ennek ötlete. A szabályozás szigorítását Székely László ombudsman már 2013-ban, az Agárdon halálra éheztetett másfél éves gyermek ügyében folytatott korábbi vizsgálatot lezáró jelentésében kérte az Emberi Erőforrások Miniszté­riumától (Emmi). Javasolta, hogy a megelőzés érdekében fontolják meg a védőnői szolgáltatás kötelező igénybevételének, az elutasítás következményeinek jogszabályban rögzítését. Ezt a miniszter, Balog Zoltán szükségesnek is tartotta, ennek ellenére a tárca három éven át nem intézkedett. Az ügy a májusban halálra éheztetett gyöngyösi kislány kapcsán vetődött fel ismét, ugyanis az ombudsman vizsgálata megállapította, hogy az elhunyt kisgyermek szülei már a terhesség idején, majd a szülés után is visszautasították a védőnői ellátást, a gyermekjóléti központ szolgáltatásait, és a gyámhatóság idézéseire sem jelentek meg. Ezért Székely László szeptember végén ismételten arra kérte az Emmi miniszterét, fontolja meg a védőnői szolgáltatás kötelező igénybevételének jogszabályban rögzítését vagy – annak hiányában – a védőnői szolgáltatás visszautasítása következményeinek szabályozását.

Lázár János a lapzártánk utáni csütörtöki Kormányinfón lapunk kérdésére – miszerint a védőnői hálózattal kapcsolatos, hároméves hiányosságokért nem kellene-e felelősséget vállalni valakinek – azt felelte, hogy elsősorban a szülőknek van felelősségük. A kötelező védőnői rendszer kiépítése szerinte aggályos, mert nehezen meghatározható, hogy milyen jogokkal ruházzák fel a hatóságokat. Nagyon nehéz kívülről eldönteni, hogy a szülőnek vagy a gyámügynek van-e igaza – tette hozzá.

Takács Imre, a Magyar Család­segítő és Gyermekjóléti Szolgála­tok Országos Egyesületének elnöke üdvözölte a javaslatot, de lapunknak arról is beszélt: „A társadalom nem látja, mennyire katasztrofális helyzetben van a gyermekvédelem Magyarországon.” Mint mondta, rendkívül kevés a szakember az ágazatban, s ők is gyakran cserélődnek, holott a legfontosabb a rendszeres kapcsolat lenne a családokkal. A fluktuá­ció nem véletlen: nagy az érzelmi megterhelés, a kiégés kockázata. – El lehet képzelni, mekkora felelősség eldönteni a szakembernek, elvegyenek-e egy gyereket a családtól vagy sem – magyarázta. Ráadásul januártól a szakmai létszámokat is csökkentették, míg korábban például egy 5000 fős településre három szakember jutott, most már csak kettő. Ezt pedig csak tetézi, hogy a meglévő státusokat sem lehet feltölteni, mert „senki nem akar a gyermekvédelembe menni” a felelősség és a megterhelés miatt, amikor 80-100 ezer forintos bérek vannak.

– Ez nekünk nagy segítség, ugyanis a legtöbb problémát az elmúlt időszakban azok a helyzetek jelentették, ahol a családok nem vették igénybe az orvosi vagy a védőnői ellátást – értékelte a javaslatot Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke. Kérdésünkre elmondta, alapvetően nem volt gyakori jelenség a védőnői ellátás elutasítása, de szükségesnek látja a szülői felelősség megerősítését, ha ez másként nem megy, akkor a jog erejével. Csordás Ágnes szerint így a későbbiekben a módosítás segíthet a halálra éheztetett gyermekek tragédiájához hasonló esetek megelőzésében. Hangsúlyozta, a védőnői ellátás egyeztetett gondozási terv szerint halad, tehát a védőnők nem váratlanul, hanem időpont egyeztetése után mennek a családokhoz, céljuk pedig nem a szülők ellenőrzése, hanem segítése, támogatása.

Lapunk a parlamenti frakció­val bíró pártokat is megkereste a javaslat kapcsán. A szocialista Bangóné Borbély Ildikó arról beszélt, hogy a múlt héten tárgyalta az MSZP ugyancsak gyermek­védelmi témájú kezdeményezését a népjóléti bizottság. Abban arra tettek javaslatot, hogy erősítsék meg a jelzőrendszert, illetve vizsgálják meg a gyermekvédelmi törvény idén januárban életbe lépő módosításának hatását. Ám ezt a kormánypárti többségű bizottság nem volt hajlandó megszavazni, inkább tartózkodott. A politikus a gyermekvédelmi rendszer problémái közt említette, hogy nincs elég pénz a rendszerben, „lasszóval kell fogni szakembereket”. A felvetésre, hogy mennyi pluszforrásra lenne szükség, úgy válaszolt: „Ha Matolcsyék eltüntethetnek majdnem 300 milliárd forintot, akkor nem mindegy, hogy mennyibe kerül? Itt a gyerekeinkről van szó, a jövőről van szó, meg kell oldania a kormánynak.”

– Szükség lenne arra, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszer tag­­jainak mulasztását is szank­cio­nálják – nyilatkozta lapunknak Vágó Sebestyén, a Jobbik szak­politikusa, aki tervezi egy erről szóló javaslat benyújtását. A képviselő szerint ha a kérdést szabályozná a büntető törvénykönyv, erősebb nyomás lenne a gyermekvédelmi rendszer tagjain, hogy azonnal jelezzék, ha veszélyeztetettség jeleit észlelik. Vágó arról is beszélt, hogy a Jobbik régóta szorgalmazta, amit Selmecziék javasoltak, hogy legyen pontosabban meghatározva a jelzőrendszer tagjai közti együttműködés módja. Például a jobbikos vezetésű Ózdon már egy éve működik az, hogy havonta találkoznak a gyermek­védelmi jelzőrendszer ottani tagjai, így van mód rendszeres egyeztetésre az esetekről. A politikus kiemelte, a gyermekjóléti szolgálatnál dolgozó szociális szakemberek a leginkább alulfinanszírozottak, ezért haladéktalanul szükség lenne az évek óta húzódó szociális életpályamodell bevezetésére.

Kanász-Nagy Máté, az LMP ifjúsági szakszóvivője úgy nyilatkozott: fontos változtatásokat tartalmaz, de korántsem jelent megoldást. – Úgy fest, hogy a társadalmi egyeztetést ismét megkerülve, egyéni képviselői indítvány formájában csupán tűzoltó intézkedéseket hoznak – mondta, hozzátéve, hogy pozitívumként el kell ismerni, végre van kormányzati akarat a hatóságok munkájának hatékonyabbá tételére. Ugyanakkor kiemelte, szembe kell nézni azzal, hogy a jelzőrendszer az összeomlás előtt áll, jelenleg csak az ágazatban dolgozó szakemberek munkája miatt működhet a gyermekvédelmi rendszer.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.