TEK: Nem kampányolunk

Különös egybeesés, hogy két nappal a népszavazás előtt adtak tájékoztatót arról, hogy jutottak a terroristák hazánkba.

Katona Mariann
2016. 10. 01. 7:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs összefüggés a Terrorelhárítási Központ főigazgató-helyettese szerint aközött, hogy holnap lesz a kvótaellenes népszavazás és aközött, hogy éppen a kampány utolsó hetében adtak kimerítő tájékoztatást arról, hogy a párizsi és a brüsszeli merényletet elkövető terroristák miként jutottak be Európába és Magyarországra, mennyi időt töltöttek itt, és utána hány ember életét oltották ki. Ezekről egyébként a napokban a kormánypárti Magyar Idők számolt be. Habár Bodnár Zsolt beszámolójában arra is kitért, hogy az Iszlám Állam hogyan ültette fel kiképzett harcosait a migrációs hullámra, megfogalmazása szerint ezzel csak be akarták mutatni, hogyan működik a terrorszervezet, valójában szakmai sajtótájékoztatót tartottak. A népszavazás előtti napokra szervezett tájékoztató időpontját még azzal is indokolta, hogy csütörtökön hagyták el Magyarországot azok a belga és francia ügyészek és bírák, akik segítséget kértek tőlünk.

A TEK beszámolójából kiderült, hogy összesen 14 terrorista járt nálunk a terrorcselekmények előtt, mindannyiukat az IÁ által uralt Rakkából irányították. Elsőként – tavaly júliusban – egy algériai származású úgynevezett felderítő érkezett, akinek az volt a feladata, hogy a balkáni migránsútvonalat feltérképezze. Habár őt tiltott határátlépés miatt egy ideig őrizetben tartották itthon, néhány hét elteltével elengedték. Később összesen három alkalommal fordult meg Magyarországon a párizsi és a brüsszeli terrorakció fő szervezőjének tartott Salah Abdeslam, augusztusban és szeptemberben összesen hét férfit vitt magával – köztük a párizsi Bataclan klubban mészárlókat, illetve a zaventemi Brüsszeli repülőtér egyik robbantóját –, volt, akit Kiskőrösről, másokat a Keleti pályaudvarról. Mind a heten a migránsútvonalon érkeztek hazánkba, és hosszabb-rövidebb időt töltöttek itt, egyebek között egy zuglói szállodában. Rajtuk kívül még a merényletekben részt vevő több terrorista is megfordult nálunk egészen addig, amíg a szerb és a horvát határon fel nem épültek a kerítések.

Bodnár Zsolt szerint a TEK azért nem tudott róluk tavaly nyáron és ősszel, mert nem lehetett őket elkülöníteni az amúgy is tízezrével érkező migránsoktól. Ráadásul a merényletek előtt akadtak problémák az uniós államok információcseréjében is, ez szerinte a párizsi terrorcselekmények után változott meg jelentősen, jó irányba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.