Terrortámadásokat szimuláltak Szolnokon

Együttműködik a TEK és a honvédség. Nem lát okot a határőrség visszaállítására Simicskó István.

Zord Gábor László
2016. 10. 25. 15:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különféle terrortámadások elhárítását szimulálták az utóbbi négy napban Szolnokon a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Magyar Honvédség 2. Különleges Rendeltetésű Ezredének tagjai a mentőszolgálat, a rendőrség, illetve katonai helikopteres és tűzszerészi alakulatok közreműködésével.

A mai bemutatónapon – amelyen egy sporteseményen bekövetkezett robbantásos merénylet következményeinek felszámolását, majd egy túszmentő akciót, illetve a kritikus infrastruktúra őrzés-védelmét láthatta a média – a honvédelmi miniszter arra emlékeztetett, hogy a gyakorlatot már a nemrég törvénymódosítással meghatározott, új terrorveszély-helyzeti jogállásra való felkészülés jegyében szervezték. Kérdésünkre, miszerint összkormányzati szinten tervezik-e a fegyveres, illetve a rendfenntartó erők átszervezését, határőrség vagy egy gendarmerie típusú szervezet felállítását az utóbbi időszak tapasztalataira, így a határkerítés őrizetére alapozva, Simicskó István azt válaszolta: az elmúlt egy-másfél év együttműködése megmutatta, hogy az eddig követett irány a helyes.

– Kétségtelenül fontos, hogy a közéletben az ország biztonságával foglalkozó szakemberek lássák a bajokat, a válsághelyzeteket igyekezzük megelőzni, illetve kezelni, de az előző időszakban igazolást nyert, hogy ez az együttműködés hatékony mind a határvédelem, mind a belbiztonság vonatkozásában. Létrehoztunk olyan együttműködési formákat, amelyek kellő keretet adnak ahhoz, hogy hatékonyan tudjuk szolgálni az ország biztonságát. Gondolok itt a TIBEK-re, a nemzetbiztonsági kabinet és munkacsoport működésére, amelyek mind a stratégiai gondolkodásban, mind a konkrét végrehajtásban elegendők, és megfelelő mértékben képeztük le velük a biztonsági változásokat – fogalmazott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.