Titkolják az utókampány költéseit

Ameddig csak lehet, halogatja a szerződések közzétételét a Rogán Antal vezette minisztérium.

Markotay Csaba
2016. 10. 13. 8:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre titkolja a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda, hogy kivel kötöttek szerződést a népszavazás jelenleg is zajló utókampányára, illetve mekkora összeget különítettek el erre és milyen forrásból. Elsősorban a kormányközeli médiumokban, az interneten és a nyomtatott sajtóban láthatók folyamatosan azok a hirdetések, amelyek szerint: „Megüzentük Brüsszelnek: 98% NEM! a kényszerbetelepítésre.”

Össze lehet hozni egy olyan kompromisszumot az alaptörvény-módosításhoz, amellyel meglehet az elfogadásához szükséges parlamenti többség – mondta a Fidesz frakcióvezetője az állami rádióban. Az LMP frakcióvezetője, Schmuck Erzsébet tegnap jelezte, pártja még nem döntött arról, megszavazzák-e az alaptörvény-módosítást, bár a párt szerint annak normaszövege nem tartalmaz új elemeket, és továbbra sem tesz különbséget a menekültek és a gazdasági bevándorlók között. Az alaptörvény hetedik módosításának általános vitáját hétfőn folytatja le az Országgyűlés, a módosításról pedig három héttel később szavazhatnak. (M. Cs.)

A tárca legutóbbi válaszában azzal érvelt, hogy az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény előírásainak megfelelően közzéteszik a szerződéseket a kormányzati honlapon. A minisztérium legutóbb több mint két hónapja, augusztus elején hozott nyilvánosságra ilyen adatokat. Az infótörvény azt mondja ki, hogy azon közérdekű adatokra vonatkozó szerződések listája, amelyekben a közfeladatot ellátó szerv az egyik szerződő fél, negyedévente esedékes. Tehát Rogánék elvileg az év végéig még titkolhatják, hogy kivel szerződtek az utókampányra. Az említett törvény mellékletében szerepel ugyan, hogy a közfeladatot ellátó szerv által kiírt pályázatok szakmai leírását, azok eredmé­nyeit és indokolásukat folyamatosan frissíteni kell, csakhogy az eddigi esetekben sem pályázat, hanem vállalkozási keretszerződés útján állapodtak meg a Rogán Antal szomszédja, Csetényi Csaba érdekeltségébe tartozó társaságokkal. Így húzható a határidő.

Vélhetően ezt a trükköt választja a minisztérium a még a népszavazást megelőző kampányban kötött szerződésekkel kapcsolatban is. Augusztusban ugyanis két ilyen szerződést kötöttek, amelyek esetében a közzététel határideje november 1-jén, illetve 19-én jár majd le, egyelőre ezek sem olvashatók a tárca honlapján. A népszavazást megelőző kampány költségeit firtató kérdésünkre a tárca a múlt héten azt a választ adta, hogy a kormány „a népszavazással kapcsolatos tájékoztató kampányokra és politikai hirdetésekre összesen nettó 5,9 milliárd forintot költött”. A népszavazással kapcsolatos tájékoztató levelek és a háztartásokba eljuttatott kiadványok pedig bruttó 875 millió forintba kerültek állításuk szerint. Ez így összesen bruttó 8,4 milliárd forint.

Csakhogy ezek a számok, illetve a közérdekűadat-igénylések keretében már közölt adatok nem vágnak egybe. A szocialista Harangozó Tamás közérdekű­adat-igénylésére ugyanis azt közölte a minisztérium, hogy tavaly december és idén február között bruttó 1,5 milliárdért szerződtek, majd március és augusztus között további bruttó ötmilliárdért. Ezt követte augusztus 1-jén egy bruttó 2,4 milliárdos szerződés, majd augusztus 19-én egy 2,5 milliárdos. A dátum azért érdekes, mert a hivatalos kampányrajt augusztus 13-án volt. Ha csak az ez utáni összeget vesszük, akkor az kevesebb, mint az említett 8,4 milliárd. Ha viszont a kampányrajt előtti számokat is hozzávesszük, akkor már 11 milliárdnál is nagyobb összegnél járunk.

A kampány különböző szakaszaival kapcsolatban is tettünk fel kérdéseket a tárcának, de nem érkezett válasz. Azt viszont tartalmazta a Rogán-féle tárca múlt heti válasza, hogy az általuk említett 8,4 milliárd „messze eltörpül azokhoz a költségekhez képest, amelyeket akkor kellene kifizetnie az országnak, ha Brüsszel életbe lépteti a betelepítési programot”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.