Titkolják, hány diákot toborzott a minisztérium

Az október 6-i állami ünnepséget akarták feldobni a diáksereggel.

Hutter Marianna
2016. 10. 14. 4:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) nem hajlandó elárulni, hány iskolás gyereket sikerült toborozniuk az október 6-i állami ünnepségre. Lapunk korábban megírta: a tárca annak ellenére is diákokat hívott az aradi vértanúkkal kapcsolatos megemlékezésre, hogy tavaly ebből országos botrány lett, miután a tanulók már­cius 15-i ünnepségen való részvételét nyílt levélben utasította vissza a Váci Madách Imre Gimnázium nevelőtestülete. Döntésüket azzal magyarázták: az intézmény „pedagógusai nem támogatják és nem is szervezik meg a diákok politikai színezetű rendezvényeken való részvételét”. Az idei meghívás sem nyerte el minden intézmény tetszését: a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, a Tanítanék Mozgalomból kilépő Pukli István sem kívánt diákokat küldeni az állami rendezvényre.

A Magyar Nemzet szerette volna megtudni a HM sajtóosztályá­tól, hány iskolából mennyi diák vett részt az ünnepségen és azt is, a minisztérium nem tartotta-e aggályosnak, hogy ismét gyerekeket szervezzen állami rendezvényre. A HM válaszában azt írta: fontosnak tartják, hogy minél változatosabb élményeken keresztül mutassák meg az ország történelmének kiemelt eseményeit. A programokon minden iskola önként vett részt, írták. Miután a sajtóosztály válaszában nem tért ki az ünnepségen részt vevő diákok számára, lapunk közérdekűadat-igénylést nyújtott be. Ám a tárca – bár törvényi kötelessége lenne az érdemi válasz­adás – megismételte korábbi semmitmondó válaszát. A HM sajtóosztályát arról is hiába kérdeztük, terveznek-e diáktoborzást az 1956-os forradalom 60. évfordulójára tartott, október 23-i állami ünnepségre is, lapzártánkig nem kaptunk választ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.