Tizenegy településen tartanak időközi önkormányzati választást

Hét településen polgármestert választanak.

MTI
2016. 10. 02. 10:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bács-Kiskun megyei Fülöpházán azért tartanak időközi választást, mert a korábbi független polgármester lemondott tisztségéről, miután júniusban jogerősen tíz hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, amiért ököllel többször arcon ütötte élettársát. A településvezetői tisztségért két jelölt függetlenként, egy pedig a Magyar Munkáspárt színeiben indul. A voksoláson 760-an vehetnek részt.

A Vas megyei Gersekaráton is az előző, független polgármester lemondása miatt lesz választás, a tisztségért két független jelölt indul, a választáson több mint ötszázan vehetnek részt.

A Pest megyei Kartalon szintén lemondott az eddigi, független polgármester. A tisztségért öten indulnak: négyen függetlenként, egy jelölt pedig a Magyar Munkáspárt színeiben. Itt csaknem 4800 választópolgárt várnak az urnákhoz.

A Baranya megyei Oldon nyugdíjba vonulása miatt mondott le a korábbi polgármester, az időközi választást ezért kellett kiírni. A tisztségre négy független jelölt aspirál, valamint egy induló a Magyar Munkáspárt jelöltjeként. A választói névjegyzékben mintegy kétszázötvenen szerepelnek.

A Heves megyei Szúcson azért tartanak időközi választást, mert a tavaly május 31-i időközi választáson győztes független polgármester az idén júniusban lemondott tisztségéről. A több mint 300 választópolgár négy független aspiráns és a Magyar Munkáspárt jelöltje közül választhat.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászszentandráson a korábbi polgármester halála miatt tartanak voksolást. A tisztségért heten indulnak: a Magyar Munkáspárt, a Fidesz–KDNP, az LMP, a Jobbik jelöltje, valamint hárman függetlenként. A választói névjegyzékben több mint kétezren szerepelnek.

A Győr-Moson-Sopron megyei Rábcakapiban szintén az eddigi polgármester halála miatt lesz időközi választás. A tisztségért egyetlen, független jelölt indul, a voksoláson mintegy százötvenen vehetnek részt.

Három településen polgármestert és önkormányzati képviselőket is választanak, valamennyi esetben azért, mert a képviselő-testület feloszlatta magát.

A Fejér megyei Abán a voksolásra jogosult csaknem 3700 választópolgár öt polgármesterjelölt közül választhat: hárman függetlenként indulnak, egy jelölt a Belsőbárándért Érdekvédelmi Egyesület, egy pedig a Magyar Munkáspárt színeiben. A hat képviselői helyért húszan jelöltették magukat.

A Veszprém megyei Bakonyszentivánon a polgármesteri tisztséget három független jelölt szeretné elnyerni, a négy képviselői helyért nyolc független jelölt indul. A választói névjegyzékben csaknem kétszázan vannak.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászkiséren a polgármesteri posztot négyen szeretnék betölteni: egy független jelölt, valamint a Fidesz–KDNP, a Magyar Munkáspárt és a Jobbik jelöltje. A nyolc képviselői helyért harmincöten indultak. A mintegy 5500 lakosú város választói névjegyzékében 4322-en vannak.

A főváros XXIII. kerületében (Soroksáron), a 6. számú egyéni választókerületben a korábbi helyi képviselő halála miatt lesz időközi választás. A képviselői helyért heten indulnak: egy-egy jelölt a Jobbik, a Magyar Munkáspárt, a Fidesz–KDNP, az Itthon Vagyunk Egyesület, az LMP, valamint a Soroksári Civil Szervezetek és Személyek Egyesülete színeiben, egy pedig függetlenként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.