Továbbra is körözik Ghaith Pharaont

Csalás és sikkasztás vádjával szeretnék bíróság elé állítani.

LD
2016. 10. 27. 15:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs szó elévülésről, Ghaith Pharaon továbbra is körözés alatt áll, az Egyesült Államokban szeretnék bíróság elé állítani csalás és sikkasztás vádjával – számolt be a 444. Ennek ellenére a szaúdi üzletember korábban vízumot igényelt, és sikeresen lépett be Magyarország területére. A Belügyminisztérium arról tájékoztatta a portált: „vízumkérelmét a schengeni rendszerben feltüntettük, ez ellen egyetlen európai tagország sem emelt kifogást”. Rogán Antal egyébként ugyanezt állította egy sajtótájékoztatón.

Orbán Viktor korábban a parlamentben elismerte: személyesen is találkozott „Pharaon professzorral”. A kormányfő szerint a hatóságok megvizsgálták a szaúdi üzletembert, és nem tártak fel vele kapcsolatban nemzetbiztonsági kockázatot.

Tény ugyanakkor: Pharaon ellen már 1991. november 15-én vádat emelt az amerikai szövetségi bíróság Washingtonban. Az elfogatóparancs még mindig érvényben van – tájékoztatta a 444-et az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének sajtó- és kulturális tanácsnoka, Eric Watnik. A vádirat alapján akár harminc év börtönbüntetést is kaphat. Az elfogatóparancson túl az Interpol is riasztást adott ki az üzletember ellen. Magyarországnak ráadásul kiadatási egyezménye van az Egyesült Államokkal, és az Interpolnak, amennyiben megtalálják, le kell tartóztatnia Pharaont.

Az üzletember nem éppen bujkál Magyarországon: egyik cége tavaly októberben a Magyar Narancs szerint Orbán Viktor házával szemközt, a Kútvölgyi út és a Cinege út között vett egy 573 négyzetméteres villát. Bár fénykép ritkán készül Ghaith Pharaonról, akadt olyan szemfüles sajtótermék, amely képes volt lefotózni. Ez a Seregélyesi Kisbíró volt tavaly októberben: a szüreti felvonulás képein tűnt fel a férfi. A Pharaon-cégcsoport birtokolja a Seregélyes melletti Zichy–Hadik-kastélyt is.

Akik kapcsán Orbán nem beszél háttérhatalomról

A Forbes már 2008-ban a világ tíz legkeresettebb fehérgallérosa közt emlegette Ghaith Pharaont, aki egy 2002-es francia jelentés szerint még az Al-Kaida által használt iszlám pénzügyi hálózattal is kapcsolatban áll. Pharaon a Jordan Decapolis Properties elnöke, a magyarországi Pharaon cégek alapításában többek közt Abu Namúsz vett részt. A szaúdi üzletember jordán közvetítők segítségével jut magyarországi ingatlanokhoz, és a Heti Válasz szerint a József nádor téri volt Postabank-székházat a Tiborcz Istvánhoz köthető cégtől szerezte meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.