Akik kapcsán Orbán nem emleget háttérhatalmat

Török, szaúdi és német milliárdosok, akiket senki nem választott meg itt, mégis befolyást gyakorolnak.

LD
2016. 06. 03. 17:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beszélni kell arról, hogy az amerikaiak kiket finanszíroznak Magyarországon, és milyen befolyást akarnak itt gyakorolni – vetette fel május 20-án a Kossuth rádióban Orbán Viktor, Soros György milliárdos üzletember kapcsán háttérhatalmat emlegetve. Dunaújvárosban aztán az Index tudósítójának a kormányfő azt mondta: háttérhatalom alatt soft powert értett. Ez ugyanakkor nyilvánvaló félreértés: a fogalmat Joseph Nye politikatudós alkotta meg, és arra utal, amikor egy ország (például Kína) kényszer, illetve fizetség nélkül, a vonzerejével akar elérni bizonyos célokat.

Ugyanakkor a háttérben mozgolódó, befolyást gyakorló milliárdosok kapcsán vannak, akikről – Orbán szavaival élve – a kormánynak nem szokása beszélni. Az utóbbi időben több olyan külföldi erős emberről is beszámolt a sajtó, aki tudta, hogy mondjuk az Átlátszó.hu-t főszerkesztő Bodoky Tamás helyett érdemesebb mondjuk Tiborcz Istvánt felkeresni, ha üzletelni, befolyást szerezni kíván.

És hogy miért érdekes a szaúdi szál? Felvásároljuk Magyarországot – a szélsőjobboldal kedvenc Simón Peresz-idézetét akár a szaúdi olajmágnás, Ghaith Pharaon is mondhatta volna, akire már kevesebb figyelem összpontosul az izraelieknél Magyarországon. Pharaont a Forbes már 2008-ban a világ tíz legkeresettebb fehérgallérosa közt emlegette, egy 2002-es francia jelentés szerint pedig kapcsolatban áll az al-Kaida által is használt iszlám pénzügyi hálózattal. Amerikai pénzintézetek bedöntése miatt is kereste már az FBI Pharaont.

A Jobbik többször fel is emlegette a nemzetbiztonsági kockázatokat a szaúdi üzletemberrel épülő kapcsolatokat felhánytorgatva. Bár Lázár János a hírszerzést is irányítja, egy kormányinfón mégis azt állította ezek után, hogy Pharaon nevét sem hallotta még. Ha ez igaz volna, annál nagyobb lenne a baj: Pharaon ugyanis jelenleg is elnöke a Jordan Decapolis Propertiesnek, de az igazgatóság tagja a magyarországi Pharaon cégeket alapító Abu Namous és a Budapesten élő Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja, akinek Béla király úti rezidenciájára vannak bejelentve a cégek. Orbán Viktor ugyanakkor a parlamentben már azt felelte Gyöngyösi Márton kérdésére: megvizsgálták Pharaon magyarországi tevékenységét, és semmilyen nemzetbiztonsági kockázata nincs, sőt a magyar törvényeket is maradéktalanul betartja a szóban forgó személy.

Emlékezetes, hogy a József nádor téren március elején a fákat is kivágták mélygarázsépítés miatt: a Válasz.hu szerint titokzatos luxushotel-beruházás miatt lehetett erre szükség. Március végén pedig a Fővárosi Közgyűlés szerződést bontott az Oltalom Karitatív Egyesülettel, így a József nádor téri átmeneti hajléktalanszálló lakói mehetnek majd egy város széli munkásszállóba. Így feltételezhető, hogy olyan arabok, jordánok és törökök járhatnak jobban, akikre sem a hajléktalanok, sem a fakivágás miatt aggódók nem voksoltak.

Nem csak arab üzletemberek mozgolódnak a háttérben: a Figyelő Az igazi háttérhatalom címmel szintén most csütörtökön számolt be Lázár János szoros kapcsolatáról a német politikai, gazdasági elittel. Mister Oroszországként is emlegetik a német sajtóban Klaus Mangoldot, aki Oroszország tiszteletbeli konzulja Baden-Württembergben. Mangold a Daimler egykori főnöke, a Figyelő szerint Lázár hozta össze Orbán Viktorral, az üzletember pedig még a paksi beruházás ügyében is közvetíthetett Moszkva és Budapest között. Tanácsadó cége, a Mangold Consulting segíti a Kelet-Európa és Oroszország iránt érdeklődő vállalatokat. Mangold egyben igyekszik elérni a Moszkvával szembeni szankciók lazítását is. A Figyelő szerint jó viszonyt ápol Lázárral Thomas Lindner is, aki a 620 millió eurós forgalmú Groz-Beckert német tűgyártó vállalat vezetője. Lindnernek és feleségének, Marie von Degenfeld grófnőnek Tokajban van kastélya és szőlészete, a Figyelő szerint pedig Lázár gyakori vendég itt, és a Degenfeld Kastélyszálló 10. születésnapján is ő mondott köszöntőt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.