Tuzson: Négy ponton módosul az alkotmány

Szerinte bizonyos kérdésekben nem korlátozhatja a tagállami jogköröket az EU.

MTI
2016. 10. 06. 9:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tuzson Bence az M1-es csatornának elmondta: a népszavazás eredményének lényegét, értelmét kívánják átültetni az alaptörvénybe az identitás, a terület, a népesség, az államszervezet védelmének megerősítése által. Hozzátette: fontosnak tartják, hogy a módosítás egységben legyen az uniós joggal.

Arra a felvetésre, hogy a Lehet Más a Politika szerint az alkotmánymódosítás nem jelent megoldást a migrációra, az államtitkár azt mondta: egyetlen eszköz sosem jelent teljes megoldást egy problémára. Az alkotmánymódosítás mellett a harcot meg kell vívni brüsszeli fronton is, valamint „a gyakorlati élet frontján”, vagyis a határokon, illetve annak megakadályozásával, hogy más országok Magyarországra küldjenek embereket – mondta.

Tuzson Bence a Kossuth rádió 180 perc című műsorában arról is beszélt, hogy az unióhoz csatlakozáskor az ország szuverenitásának gyakorlását néhány kis területen átadta Magyarország az EU-nak. Ez azonban nem korlátlan, és Magyarország egyebek mellett azt az alapvető jogot sem adta át, hogy „meghatározzuk, kivel éljünk együtt”. Van egy olyan korlát is – amit például a német alkotmánybíróság is kimondott –, amely szerint az állam szuverenitásának gyakorlását alapvető kérdésekben az unió nem korlátozhatja – emelte ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.