Újabb ötmilliárd forintot oszt szét a kormány

A Miniszterelnökség jogi tanácsadásért fizet ismét csillagászati összeget.

Horváth Csaba László
2016. 10. 21. 9:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem nettó 5 milliárd forintos keretösszegben írt ki nyílt pályázatot jogi tanácsadásra a Miniszterelnökség – derült ki a friss közbeszerzési értesítőből. A tárca a közbeszerzési eljárások, illetve szerződések felügyeletét ellátó szerv tevékenységéhez rendel közbeszerzési, illetve jogi tanácsadást. A szerződés négy évre szól majd, s a kiírás szerint előreláthatólag évente 2000-2500 pályázati eljáráshoz kapcsolódóan kell körülbelül 10 ezer ellenőrzési dokumentumot vizsgálni, illetve közbeszerzési-jogi véleményt elkészíteni.

A Miniszterelnökség éppen egy évvel ezelőtt írt ki hasonló eljárást, szintén 5 milliárd forintos keretösszegben. Akkor „uniós támogatású pénzeszközök felhasználásához rendelt feladataihoz kapcsolódó közbeszerzési és jogi tanácsadásra”.

Azt a pályázatot a KFF-2016 konzorcium nyerte el, amelynek tagja az Ész-Ker Kft., a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda, illetve az SBGK Ügyvédi Iroda. Egyik társaság sem ismeretlen. Az Ész-Ker nemrég egy 420 milliárd forintos építőipari beruházáshoz kapcsolódóan nyert tanácsadási szerződést ugyancsak 5 milliárd forintos tenderen. A társaság a többségi tulajdonosán, Kárpáti Péter Györgyön keresztül az Átlátszó.hu szerint kapcsolatba hozható Garancsi István nagyvállalkozóval, Orbán Viktor kormányfő vejével, Tiborcz Istvánnal is. A Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda korábban már szintén nyert a Miniszterelnökség 400 millió forint keretösszegű pályázatán. Az SBGK ügyvédi iroda is jól fekszik a kormányzatnál. Egyebek közt a magyar állam képviseletét látta el az állam és a bankok közti devizahiteles perekben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.