Aggályos hírzárlat Pharaon-ügyben

Nincs válasza a Belügyminisztériumnak arra, hogy miért nem fogták el a körözött szaúdi milliárdost.

Horváth Csaba László
2016. 11. 02. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden jel szerint egyre kínosabb a magyar kormány és a hatóságok számára, hogy vélhetően ugyanaz a szaúdi milliárdos, Ghaith Pharaon üzletel Magyarországon, akit az Egyesült Államok hatóságai 1991 óta köröznek. Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) és az Interpol által is keresett férfi ügyében a legfontosabb kérdésekre nem ad választ a Belügyminisztérium.

A tárca államtitkára a kormánypárti Magyar Időknek azt nyilatkozta, hogy ha Ghaith Pharaon azonos azzal a személlyel, aki az amerikai hatóságok körözési listáján szerepel, és Magyarország területére lép, azonnal elfogják. Csakhogy Kontrát Károly arról már nem tett említést – és a nevét nem vállaló újságíró sem kérdezte meg –, hogy miért nem fogták el a férfit, amikor Magyarországon járt. Márpedig azt, hogy Pharaon megfordult Magyarországon, fotók bizonyítják, a Seregélyesi Kisbíró című lap 2015. októberi számában többször feltűnik a szaúdi milliárdos a falunapról készült beszámolóban.

A belügyi államtitkár szavaiból ugyanakkor az derül ki, hogy Pharaon elhagyta Magyarországot. Kontrát Károly azt mondta, a magyar hatóságok információi szerint Ghaith Pharaon nevű személy nem tartózkodik Magyarországon, nem él itt életvitelszerűen. Kitért arra is, hogy a férfi vízumot igényelt, kérelmét pedig a schengeni rendszerben is feltüntették, ami ellen egyetlen európai tagország sem emelt kifogást. Ez alapján vélhetően ma is érvényes vízummal rendelkezik Ghaith Pharaon.

A Belügyminisztériumnál arról érdeklődtünk, hogy tervezik-e visszavonni a milliárdos vízumát, de nem kaptunk választ. Egyelőre az a kérdés is megválaszolatlan maradt, hogy Pharaon vízumigénylésekor a rendszer nem jelezte-e, hogy olyan személyről van szó, aki ellen elfogatóparancs van érvényben.

Utóbbi alapján képtelenségnek tűnik, hogy nem derült ki: Ghaith Pharaon körözés alatt áll. Ráadásul a férfi nemzetbiztonsági átvilágításon is átesett, ezt Orbán Viktor erősítette meg a parlamentben. A miniszterelnök által csak Pharaon professzorként emlegetett milliárdosról szólva azt mondta, a magyar hatóságok nem tártak fel nemzetbiztonsági kockázatot Pharaon hazai tevékenységével kapcsolatban. Hozzátette, a Pharaon-ügy egy amerikai titkosszolgálati játszma. Majd feltette a kérdést, hogy ha keresi az FBI, miként maradhatott huszonnégy éven át szabadlábon. Ezzel tulajdonképpen elismerve, hogy a Magyar­országon is tevékenykedő üzletember azonos lehet az amerikaiak által keresett milliárdossal.

A rejtélyes szaúdi üzletember ma ismét téma volt az országgyűlésben is. A jobbikos Gyöngyösi Márton szerint az elmúlt időszak hírei alapján kétes hátterű üzletemberek kétes üzleti tevékenységet folytatnak kormánytagok hathatós segítségével Magyarországon. Szerinte Pharaon üzleti tevékenységét a magyar kormány több tagja segíti, hat miniszter közvetve vagy közvetlenül érintett – mondta az ellenzéki politikus, és név szerint említette Rogán Antalt, Szijjártó Pétert, Varga Mihályt. Szerinte falaz neki Lázár János és Pintér Sándor is.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a jobbikos felvetésre nem reagált érdemben, kijelentette: furcsa hallgatni a Jobbikot a biztonsági kockázatokról, mert „a párt létezése óta komoly biztonsági kockázatot jelent”. Majd a kínossá vált érvelést vette elő ő is, azt mondta, az említett név az arab világban tömegnév, és nem biztos, hogy ugyanarról beszélnek. A hatóságok információi alapján ilyen nevű személy Magyarországon nem tartózkodik, és nem él életvitelszerűen.

A Demokratikus Koalíció arra vár választ Papp Károly országos rendőrfőkapitánytól, hogy miként léphetett Magyarország területére az Egyesült Államokban körözött szaúdi üzletember – közölte párt alelnöke. Vadai Ágnes azt tudakolta, hogy miért nem tett semmit a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság, amikor Ghaith Pharaon 2015-ben bizonyíthatóan Seregélyesen tartózkodott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.