Alapok és sikerek: így emelne nyugdíjat Orbán

A miniszterelnök szerint ha már van munka, akkor érje meg dolgozni is.

MNO
2016. 11. 21. 7:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden magyar vállalkozónak előnyös a 9 százalékos nyereségadó, ez kiemelkedő hegycsúcs az elmúlt évek magyar adópolitikájában, de ennek megvan az alapja – mondta el Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfő reggel.

„2010-ben a magyar gazdaság a görög szintjén állt, nem voltak világos alapjai. Akkor  kimondtuk az egyik alapelvet: nem méltó a magyar emberhez, hogy más lábán álljon. A  másik fontos dolog, amit ki kellett még mondani, hogy nem akarunk segélyen állni. Ha munka van, minden van, érje is meg dolgozni. Kimondtuk az elveket, érvényesítettük, 3-4 évig működtek, most megvan az eredménye, az alapok rendben vannak, ez köszön vissza a hitelminősítők döntéseiből is” – magyarázta a miniszterelnök.

„A magyar egy olyan fajta, amelyik elvesztette a 20. századot, a század kudarcra és pesszimizmusra iskolázta a magyarokat” – mondta Orbán, aki szerint még sok-sok sikeres évre van szükség, mert ha ma sikerről beszél egy politikus, azt propagandának vélik az emberek, nem pedig valóságnak. A kormányfő szerint a magyar gazdasági modell, a munkaalapú gazdaság sikeres.

Közölte azt is, hogy hatéves gazdasági tervről tárgyal a munkaadókkal és munkavállalókkal a nemzetgazdasági miniszter. A vállalkozói világgal még szeretnének megegyezni, ott még küzdelem van – tette hozzá. „Nem vagyunk kommunisták, hinnünk kell a vállalkozókban is, az állam szabályozni tud, nem működtetni” – mondta.

„Kevesebb bürokratikus teher, kisebb adók kellenek. Nem mondok le arról a célról, hogy kisebb adókból is sok pénz futhat be a taóval a sportba és a kultúrába” – közölte.

„A Magyarországra érkező befektetések nőni fognak 2-3 éven belül, a külföldön dolgozó magyarok ügyében én lehetőséget látok” – mondta Orbán. Szerinte a közeljövőben Magyarország az egységes európai uniós gazdasági tér része lesz, nem kell korlátozni az embereket, hogy éljenek a külföldi munkavállalás lehetőségével.

„Az adó sosem a barátunk”, az emberek is úgy látják, hogy egy bizonyos szintű adót be kell fizetni – állapította meg Orbán, aki úgy véli, csökkenő kulcsokkal több adót tudunk beszedni. A helyi iparűzési adóval kapcsolatban kijelentette, azt nem tudjuk mozdítani, erre a bevételre szükségük van az önkormányzatoknak.

A miniszterelnök szerint tehetségesek vagyunk mint vállalkozó nép, és a régió legjobb vállalkozói világát szeretnénk létrehozni.

„A minimálbért tartom a legfontosabbnak, van egy olyan alsó középosztály, amely ma Magyarországon tud munkát találni, a gazdaság teljesítménye alapján nem lehetetlen, hogy ezért most több pénzt kapjon. Egyszer már csináltuk a minimálbér emelését, ezt most egy kategóriával feljebb lehet vinni. A vállalkozóknak igaza van, hogy ehhez adócsökkentés is szükséges, de ehhez idő kell, most jó lehetőséget kaptak ők is, hogy megállapodjanak a kormánnyal” – közölte.

A nyugdíjemeléssel kapcsolatban elmondta, 2010-ig elvették a nyugdíjakat, 2010-től megőrizték a nyugdíjak értékét, most elérkeztünk oda, hogy az infláció alacsony, amihez kötötték az emelést. Ha létrejön egy magasabb minimálbér-emelés, akkor az infláció is nőni fog, így nyugdíjemelés is lesz, méghozzá 0,9 helyett 1,6 százalékos. Ehhez a nemzetgazdasági miniszternek meg kel egyeznie munkaadókkal. Fontos, hogy a nyugdíjasok érezzék, a sikerekben az ő korábbi munkájuk is benne van – mondta Orbán.

A következő évekre tervezett 40 százalékos nettó bérnövekedéssel kapcsolatban megjegyezte, ha ezt végre tudjuk hajtani, akkor az szép siker lesz. Mindig van följebb, az emberek érezzék, hogy ha már van munka, akkor megérje dolgozni is – tette hozzá.

A kormányfő véleménye szerint a kisebbségpolitika területén Szerbia viselkedése több mint korrekt, és mi támogatjuk a szerbek uniós csatlakozását.

„Elérkezett az a pillanat, amikor szeretnénk a magyar vállalkozások működését Dél-Szerbiára is kiterjeszteni, nem csak a Vajdaságra. Szeretném, ha a magyar és a szerb gazdaság több szálon összekapcsolódna” – jegyezte meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.