Átszabnák a választási rendszert a szocialisták

Szocialista politikusok még mindig hisznek abban, hogy leválthatják Orbán Viktort. Még a mostani szabályok szerint is.

Katona Mariann
2016. 11. 10. 12:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába tűnik esélytelennek az elképzelésük, mégis egy teljesen új választási rendszer koncepciójával, lényegében vitaindító anyagával állt elő az MSZP egy délelőtti konferencián. Arra hivatkoznak, hogy a jelenlegi szabályok erősen aránytalanok, a Fidesz konszenzus nélkül alakította ki azokat, ezért nem elég csak módosítani, hanem új keretekre van szükség. Előkerültek a már sokszor ismételt kritikák: a választókerületeket a kormánypártok a saját érdekeik szerint határozták meg, a külföldre vándoroltak esetében nem megoldott a levélszavazás, a kampányfinanszírozási törvény pedig lehetőséget ad kamupártoknak. Nem maradt ki annak felemlegetése sem, hogy 2014-ben a Fidesz-KDNP 47 százalékot kapott a választóktól, mégis, az Országgyűlésben kétharmados többséget szerzett.

Molnár Zsolt, a szocialisták elnökségi tagja több lehetőséget is felvetett, de részleteiben egy egyfordulós, megyei listákon alapuló rendszert mutatott be. Ennek lényege, hogy a választók budapesti és megyei listákra szavazhatnának, azokról pedig a megyék lakosságszám-arányának megfelelően osztanák ki a mandátumokat. A legtöbben – szám szerint 34-en – Budapestről kerülnének be az Országgyűlésbe, a második legtöbb képviselőt – 24-et – Pest megye adná, míg a legkevesebben – négyen – Nógrádból jutnának be a törvényhozásba. A parlament változatlanul 199 fős lenne, beleértve 3 olyan honatyát, akit a határon túliak küldenének a T. Házba.

Az MSZP-s politikus fontosnak nevezte azt is, hogy legyen női kvóta, illetve szerinte el lehet gondolkozni a választási korhatár 16 évre való leszállításán, még akkor is, ha finoman szólva sem elsöprő ebben a korosztályban a szocialisták támogatottsága. Ugyancsak megvitatandó opciónak nevezte a kötelező részvételt, de azt hangsúlyozta, hogy ezt kizárólag pozitív ösztönzőkkel képzelik el.

A mostani javaslatukat minden parlamenti pártnak, így a kormánypártoknak is elküldik, ahhoz ugyanis, hogy bármi változzon, kétharmados többségre van szükség, így mindenképpen kell a Fidesz és a KDNP egyetértése is.

Molnár Zsolt a Magyar Nemzet kérdésére nem nevezte ugyan valószínűnek, hogy konszenzusra tudnak jutni a Fidesszel, de néhány eljárási kérdésekben, így például a sokat kritizált levélszavazás, vagy a kampányfinanszírozás témájában látott rá esélyt, hogy megegyezzenek és változás legyen. Az egész rendszer átírása a kormánypártoknak szerinte nem érdeke, de – mint fogalmazott – „hátha a józan ész mégiscsak győzedelmeskedik a pártérdek felett”.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője lapunknak úgy nyilatkozott, a koncepciójuk arra is jó, hogy megmutassák, milyen választási rendszerben gondolkoznak, ha hatalomra kerülnek. – Azt akarjuk bizonyítani, hogy mi nem fogunk visszaélni egy aránytalan rendszerrel – mondta, hozzátéve, nem fordulhat majd elő az, hogy a választók kisebbségét maga mögött tudó párt kétharmados hatalmat építsen.

Azt a konferencián több szocialista politikus is hangsúlyozta, hogy a jelenlegi torz szabályok ellenére is, amíg titkos a szavazás, az Orbán-rendszer leváltható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.