„Cél, hogy mindenhol legyen LMP-s jelölt”

Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke kétnaponta beszél a háttérbe vonult Schiffer Andrással.

Katona Mariann
2016. 11. 02. 8:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába bírálta egymást élesen az LMP és a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció a közelmúltban, Szél Bernadett úgy látja, ez nem akadályozza meg, hogy konkrét ügyekben együtt dolgozzanak. Az LMP társelnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában ugyanakkor nem adott egyértelmű választ arra, hogy egy közös köztársaságielnök-jelölt állítása ilyen ügy lehet-e.

Azt viszont leszögezte, abban nem lesznek partnerek, hogy akár ennek apropóján „valamiféle előválasztási küzdelembe rángassák bele” őket. Az LMP ugyanis továbbra sem akar választási szövetséget, de Szél Bernadett szerint ez nem jelenti azt, hogy ellenzéki szerepre készülnének 2018-ban. Már dolgoznak azon, hogy mind a 106 egyéni választókerületben saját jelöltjük legyen, mert szerintük az LMP-re fognak szavazni olyanok is, akik a baloldali összefogásra sosem.

Az utóbbiban részt vevő pártoknak még össze kell hangolniuk a programjai­kat is, mert igen nagy eltérések mutatkoznak bennük.

– Mekkora vita volt ön és társelnöktársa, Hadházy Ákos között azután, hogy ön nyíltan – ahogyan a sajtóban lehetett olvasni – „beleszállt” Gyurcsány Ferencbe?
– Nem volt közöttünk vita, csak a média állította így be. Én egyszerűen nevükön neveztem a dolgokat, hiszen ha valakinek a politizálása káros, mint Gyurcsány Ferencé, akkor azt az ember elmondja.

– Viszont Hadházy Ákos szerint ez helytelen dolog volt, ő például nem is akart más pártokat minősíteni.
– Szerintem Ákos arra gondolt, hogy az ember ellenzékben természetsze­rűen nem a többi ellenzéki párttal van elfoglalva. De amikor megkérdezték tőlem, hogy miért nem megyünk el az október 23-i, Gyurcsány Ferenc részvételével tervezett tüntetésre, akkor el kellett mondanom. Továbbra is azt gondolom, hogy Gyurcsány Ferencben látjuk azt a személyt, aki gyakorlatilag kikövezte a kétharmadhoz vezető utat Orbán Viktornak.

– A Demokratikus Koalíció ezek után „üres fecsegés” helyett inkább azt ajánlotta önnek, hogy dolgozzon. Ekkora ellentét mellett működhet az, amit annyiszor mondanak, hogy az ellenzéknek adott ügyek kapcsán együtt kell működnie?
– Persze. Politikailag én eddig is kritizáltam a többi pártot jobbra is, balra is. De ha van egy ügy, ami a magyar polgárok jövőjéről szól, akkor együtt kell dolgoznunk. Éppen az lenne a normális, ha az Országgyűlés olyan képviselőkből állna, akik korrektül tudnak együttműködni, és nem csak a saját hatalmi ambícióikkal vannak elfoglalva. A kihívás ugyanis hatalmas: a feladat az, hogy ezt az országot magasabb szintre emeljük, mert a gyurcsányi és orbáni éra kifulladt, ettől mindenki szenved, és Magyarország már haldoklik.

– Ilyen ügy lehet egy közös köztársaságielnök-jelölt? Ezt Molnár Gyula, az MSZP elnöke vetette fel.
– Először nézzük meg, hogy ki az személy, aki egyáltalán szóba jöhet, mert gyanítom, hogy más pártok más irányultságú embert javasolnának.

– Az LMP már gondolkodik rajta? Esetleg jelöltjük is van?
– Abban biztosan nem leszünk partnerek, hogy a köztársasági elnöki jelölés ügyét valamiféle előválasztási küzdelembe rángassák bele. Ha az LMP egy jelölt mellé odaáll, akkor azt azért tesszük, hogy megmutassuk, van olyan személy, aki nemcsak alkalmas, de érdemes is arra, hogy Magyarország államfője legyen, és kiálljon a magyar emberekért a napi pártharcok felett is.

– Sokszor kimondták már, hogy nem indulnak együtt a választásokon a baloldali pártokkal. Akkor ki lehet mondani azt is, hogy az LMP ellenzéki szerepre készül?
– Nem. Az LMP állítása az, hogy bárki kerül kormányra, nagyon pontosan meg kell határoznia a feladatait, hogy lássuk, mi jön Orbán Viktor után. Láttuk az elmúlt évtizedben, hogy csöbörből vödörbe estünk, ezért garanciák kellenek arra, hogy kormányváltás esetén olyanná váljon Magyarország, ami jó az embereknek. Állítom, hogy az elmúlt időszakban voltak olyan kormányok, amelyeknek közel sem volt olyan határozott koncepciójuk, mint amilyen nekünk van. Az LMP garanciát tud vállalni arra, hogy ha minket kormányra küldenek az emberek, akkor egyértelműen tudni fogják, mi történik majd az országgal.

– Ehhez előtte választást is kellene nyerni. Egyáltalán ki tudják állítani országszerte önállóan a 106 egyéni jelöltet?
– Igen, az a cél, hogy minden egyéni választókerületben legyen indulónk, csapattal együtt. Ezen már dolgozunk.

– A sok induló nem éppen a Fidesznek segít? Ha a választókerületekben a kormánypárti jelölttel szemben feláll egy jobbikos, egy baloldali és még egy LMP-s is, akkor az nem az LMP, de még nem is az ellenzék irányába billentheti a mérleget.
– Úgy gondolom, hogy az LMP-re fognak szavazni olyanok is, akik a baloldali összefogásra sosem szavaznának. Mi elvi alapokon építkező párt vagyunk, és ezért tudtunk megmaradni akkor is, amikor jobbról és balról is igyekeztek minket szétszedni. Orbán Viktornak és Gyurcsány Ferencnek is az az érdeke, hogy ők ketten maradjanak, a miénk pedig az, hogy az ország végre nyugalmasabb, építkezőbb időszakot tudjon elkezdeni.

– A Jobbik is pont ezt mondja, velük sem akarnak az egyéni választókerületek szintjén valamifajta kooperációt?
– A kongresszusi határozatunk egyértelműen kizárja a Jobbikkal való együttműködést is. Valóban szoktak minket a Jobbikkal együtt emlegetni, de a két pártban mindössze annyi a közös, hogy egyikünk sem viselt még kormányzati felelősséget. A politikai filozófiánk nagyon távol áll egymástól. A Jobbik véleményem szerint bemérte, hogy hol vannak a szavazók, és most arra próbálnak menni. Ezt politikai vállalkozásnak hívják. Ez látszik most az alaptörvény módosításánál is, először azt mondták, hogy megszavazzák, most pedig azt, hogy mégsem.

– Eltelt már néhány hónap Schiffer András távozása óta. Hány embertől hallotta ebben az időszakban, hogy az LMP-nek így vége?
– Mindenki nagyon sajnálta András távozását, de a pártban inkább az volt a reakció, hogy össze kell zárnunk. Egyes politikusoktól hallottam csak ilyet, de ők a mi konkurenciánk. Választói szinten ezzel nem találkoztam.

– Milyen gyakran beszél Schiffer Andrással?
– Kétnaponta biztos. Ráadásul most olyan beszélgetéseink vannak, amelyekre a napi darálóban eddig nem volt lehetőség.

– Hogy áll Schiffer András azzal a bizonyos szellemi erőtérrel, amit építeni akart?
– Építjük, Ákosnak és nekem is kiemelt feladatunk ez. Az az örömteli tapasztalatom, hogy van is hajlandóság a magyar értelmiség jelentős részében, hogy aktivizálják magukat, és nagyon szeretném, ha ezt nálunk tennék.

– Mikor lehet ebből érzékelni is valamit?
– A maga idejében. De azt látni kell, hogy most nagyon komoly háttérmunka zajlik az LMP-ben: hálózatépítés, a kampányévre való felkészülés vagy épp a stratégiai dokumentumok elkészítése. Az összes ilyen tevékenység azt a célt szolgálja, hogy a választók számára az LMP mindenhol elérhető legyen, és mindenkinek el tudjuk mondani, mi milyen megoldásokat javasolunk az emberek problémáira. Az LMP olyan fázisban van, amikor stabil tényezőként van jelen a politikában, tehát számolni kell velünk, a következő lépésben ennél előrébb akarunk jutni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.