Hernádi véglegesen lekerült az Interpol listájáról

A szervezet elutasította a horvátok keresetét. A döntés megfellebbezhetetlen.

MTI
2016. 11. 21. 17:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Interpol végrehajtó bizottsága minap nyilvánosságra került határozatában elutasította a horvát fél azon kérését, hogy újítsák meg a Mol vezetője ellen kiadott elfogatóparancsot.

Michael O’Kane, a londoni Peters & Peters jogi iroda egyik vezetője, aki a Mol elnök-vezérigazgatójának ügyvédi csoportját is vezeti, az MTI kérdéseire írásban adott válaszában hangsúlyozta: az Interpol döntése azt jelenti, hogy Horvátország a továbbiakban nem használhatja a szervezet eljárási mechanizmusait Hernádi Zsolt ellen.

Arra a kérdésére, hogy horvát részről várható-e fellebbezés, O’Kane közölte: a döntés végleges, és fellebbezésre nincs mód, „ellentétben egyes sajtójelentésekkel”.

Az MTI kérdésére, hogy vannak-e információi az Interpol döntésének indoklásáról, O’Kane kifejtette: az Interpol döntésének előzményeként a Mol vezetőjének ügyvédi csapata azt az érvelést terjesztette a szervezet elé, hogy – csakúgy, mint a Horvátország által a Mol ellen intézett kereskedelmi jellegű támadás – a horvát fél által kezdeményezett körözés is politikai indíttatású volt. A jogi képviseletet ellátó csoport emellett azzal is érvelt, hogy Magyarországon már teljes mértékben kivizsgálták az ügyet, és felmentették Hernádit a terhére rótt cselekmények vádja alól.

O’Kane véleménye szerint ezek a beterjesztett érvek nagy súllyal eshettek latba az Interpol azon döntésében, amellyel véglegesen törölte a Hernádi Zsolt ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancsot. Hozzátette, meggyőződése szerint az Interpol levonta azt a tanulságot az ügyből, hogy rendkívüli elővigyázatosságot igényelnek a körözésekről szóló döntések olyan esetekben, amelyekben büntetőjogi eljárások mögött politikai motivációk húzódnak meg. A jogi szakértő aláhúzta: az Interpol saját alapokmánya is szigorúan tiltja az eljárást politikai indíttatású ügyekben. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy egyelőre nem tudni, az Interpol mikor tesz közzé nyilatkozatot a döntésről, de „mi arra biztatjuk, hogy ezt hamarosan tegye meg”.

Az ügyvédi csoport vezetője sajnálatosnak nevezte, hogy azt Interpol csaknem három évvel azután jutott végleges döntésre, hogy a jogi képviseletet ellátó csapat kérte Hernádi Zsolt nevének levételét a körözési listáról.

Arra a kérdésre, hogy az általa vezetett ügyvédi csoport beterjeszt-e kártérítési igényt Hernádi nevében, Michael O’Kane közölte: „a megfelelő időpontban” megvizsgálják és eldöntik, hogy kérnek-e kártérítést, és ha igen, kitől.

A horvát ügyészség korábban azzal vádolta meg Hernádi Zsoltot, hogy cége kenőpénzt fizetett Ivo Sanader akkori horvát kormányfőnek, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság ellenőrző jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett a veszteséges gázüzletág kivételével.

A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a Sanader-perben elhangzottakat, és leszögezte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze az INA-ban az irányítási jogokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.