Hidvéghi: Szocialista szavazatokra is számítanak az alkotmánymódosításhoz

Kocsis Máté nem bukott meg, túl sok volt a feladata. Az új kommunikációs igazgató az MNB-ből jött és megbízatására koncentrál.

Szabó Dániel
2016. 11. 03. 9:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 21-én váratlanul derült ki, hogy szeptember eleje óta már nem Kocsis Máté, a VIII. kerület fideszes polgármestere a Fidesz kommunikációs igazgatója, és a poszton Hidvéghi Balázs korábbi helyettes államtitkár, parlamenti képviselő és MNB-szóvivő váltotta. A 168 Óra csütörtöki számában megjelent interjúban Hidvéghi azt mondta, elődje nem bukott meg, egyszerűen olyan embert kerestek a szóvivői posztra, aki ezen az egy területen dolgozik.

Az interjúban az új igazgató már bizonyított is, hogy alkalmas a feladatra, hibátlanul mondta fel az elmúlt időszak kormánypárti paneleit. Az október 23-i állami megemlékezésen történt sípolással és az atrocitásokkal kapcsolatban közölte, fizetett provokátorok voltak a Kossuth téren, akik feldühítették a békésen megemlékezni akaró embereket. A szólásszabadság fontos érték, amiben persze benne van az is, hogy fütyüléssel vagy egy tábla felemelésével tiltakozzunk – kezdi a magyarázatát, majd hamar áttért arra, hogy egy maroknyi rendbontó sípolással tette lehetetlenné sokak számára az ünneplést. Nyílt provokáció történt – tette hozzá.

Szerinte az ünnepre beküldött agresszív provokátorok a fütyüléssel annyira felheccelték az embereket, hogy néhányuknál elszakadt a cérna, lökdösődésre került sor. Juhász Péterről, az Együtt elnökéről pedig azt mondta, hogy hazudik, ha azt állítja, hogy nem engedték be az állami megemlékezésre. Majd két kérdéssel később már azt mondja, hogy a biztonsági szolgálat emberei nyilván indokkal zárták ki.

Hozzátette: szerinte a baloldal képtelen tisztázni a viszonyát 1956-hoz, ezért nehéz megünnepelni október 23-át Magyarországon.

Az LMP sokadik kezdeményezését az ügynök akták nyilvánosságra hozataláról azért nevezte támogathatatlannak, mert szerinte sok az olyan dokumentum, amely igazságtartalma kétséges, valamint nem áll rendelkezésre a teljes anyag. Az egykori III/II-es tiszt, Tasnádi László rendészeti államtitkár előléptetését nem tartja 1956 eszményével összeegyeztethetetlennek. Úgy látja, Tasnádi kinevezésére azért került sor, mert a felettesei elégedettek voltak a munkájával, és a Fidesznek nincs köze a felterjesztéséhez.

A Népszabadság megvásárlásával kapcsolatban piaci indokokról beszélt, amikor a 168 Óra rákérdezett, hogy mi a véleménye arról, hogy az újság Mészáros Lőrinc közeli érdekeltségbe került. Hidvéghi szerint az MSZP a felelős, mert nem kívánta finanszírozni a Népszabadságot, amely a piacon nem tudott életben maradni. Az ügyletben nincs politikai motiváció, ezért nem indokolt, hogy kommentáljam – zárja le a témát.

Állítja, pártja nem készül előre hozott választásra, akkor sem, ha elbukik a kormány alkotmánymódosítása. Hidvéghi úgy látja, a Jobbik nélkül is meglehet a kétharmad a változtatáshoz, mert a képviselők a lelkiismeretük szerint szavaznak majd, jelenleg is egyeztetnek baloldali politikusokkal.

Hidvéghi, aki ezelőtt az MNB szóvivője volt, úgy véli „nemtelen és politikailag motivált támadás érte a jegybankot és annak programjait”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.