Így szórják el a jászberényi ingatlanokat

Bizalmi embereknek juttatja az ingatlanokat az önkormányzat.

LD
2016. 11. 03. 6:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belváros után vigyázó szemeinket Jászberényre érdemes vetni a Magyar Narancs csütörtöki számának cikke alapján. Úgy tűnik, számos ingatlan igen baráti körülmények között került Fidesz-közelinek tartott nagyvállalkozókhoz. Mindez úgy ráadásul, hogy tavaly uniós forrásból olyan városfejlesztési stratégiát készítettek, amely megállapította: túl kevés ingatlannal bír az önkormányzat, ezért érdemes megtartani a nem lakás céljára szolgáló épületeket. (Így lehetne velük uniós fejlesztési támogatásra pályázni.)

Hiába: a folyamat jó ideje tart, és nemrég egy értékes belvárosi ingatlantól is megváltak. A legutóbbi képviselő-testületi ülésen ráadásul szélesítették is Szabó Tamás polgármester jogköreit, így még inkább beleszólása lehet ingatlanügyekbe. Helyi források szerint épp az ő polgármesteri kampányát támogatták még olyanok, akik most igen kedvező körülmények közt jutnak ingatlanokhoz.

Három éve eladták végül azt a huszárlaktanyát is, aminek használati jogát tíz éve kapta vissza Jászberény a magyar államtól. Az akkori baloldali önkormányzat az ingatlan hasznosításáról beszélt, később viszont már azt panaszolta, hogy a fideszes többségű testület szembemegy a településvezető szándékaival. A több mint 7500 négyzetméteres laktanya végül bruttó 190 millióért kelt el, noha egy 2012-es értékbecslés szerint bruttó 600 milliónál is többet ért. Az önkormányzat magyarázata: két év alatt sokat romlott a tető- és födémszerkezet állapota. A laktanyát a Jász-Plasztik Kft. vette meg, amely Kasza Lajos érdekeltségébe tartozik. Ő a város díszpolgára, a helyiek szerint pedig Szabóval, illetve a térség parlamenti képviselőjével, Pócs Jánossal is nagyon jó a viszonya. Kaszának egyébként nincs oka panaszra: a Forbes tavaly a leggazdagabbak közt emlegette, a Jász-Plasztik értékét pedig több mint 90 milliárd forintra teszik. A cég több mint 2700 embernek ad munkát, és beszállít a Volkswagennek és a Samsungnak is.

Kasza tehát nem mondható épp ágrólszakadtnak, így különösen vicces, amit egy jászberényi lakossági fórumon mondott a mellette ülő Kövér László a kvótareferendum előtt. A házelnök úgy vélte, a migránsok valójában rendkívül gazdagok, a teremben

„nincs tíz embernek annyi a bankszámláján, mint nekik”.

Kaszáé lett egy másik városi tulajdonú ingatlan is, melyet aztán irodaüzemeltetésre részben kiadott Pócs Jánosnak. A képviselő tavaly január óta havi 365 ezer forintért bérli az irodát. Az Országgyűlés Hivatala többi bérleti szerződését végignézve a Narancs megállapította: kiugróan magas bérleti díjról van szó.

Jól járt Szatmári Zoltán díszpolgár is: a hozzá kötött Szatmári Malom Termelő és Kereskedelmi Kft. is értékes épülethez jutott hozzá. A 2011-es szerződés szerint az önkormányzat átadta a volt pártházat, és kapott cserébe 18,1 milliót, plusz egy malomépületet. Ez utóbbival máig nem tudtak mit kezdeni, viszont a volt pártházból havonta körülbelül 600 ezer bejön Szatmáriéknak, ami így már évi hétmillióra jön ki. Nem nehéz kiszámolni, hogy a 18 millióval és a lerobbant malomépülettel nem épp az önkormányzat járt jól. A szerződés szerint ráadásul a vevőnek 2014 június végéig szállodát, apartmant és egyéb üzlethelyiséget is ki kellett volna alakítania, majd öt évig legalább üzemeltetnie. Ennek híján az önkormányzat ötmilliós kötbért követelhet. Viszont a Narancs szerint annak ellenére nem követel, hogy a fejlesztésből az épület körbeállványozásán túl nem lett semmi. Szatmári egyébként köztudottan a helyi Fidesz egyik támogatója – jegyezte meg a hetilap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.