Kellenének bölcsődék, de nem lesznek

Jogszabály írja elő, hogy 40 gyerekenként legyen települési bölcsőde, de nincs pénz ezek megépítésére.

Szabó Dániel
2016. 11. 03. 7:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha a bölcsődei rendszer kiterjesztésének elgondolása jó, csak elvi síkon fog életbe lépni az erről szóló jogszabály, mivel az önkormányzatok nem állnak készen a három év alatti gyermekek napközbeni ellátására – mondta el Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke a Magyar Időknek. A csütörtöki számban közölt interjúban a vezető azt közölte, hogy kevés a kétéves felkészülési idő arra, hogy bevezessék az új rendszert, mely szerint minden településen kötelező a bölcsődei ellátás, ahol van legalább 40 három év alatti gyerek, vagy öt szülő kéri ezt.

Schmidt szerint azért csak elvben valósul meg a jogszabály, mert a legtöbb önkormányzatnak ehhez óvodákat és bölcsődéket kéne építeni, de erre nincs meg az anyagi hátterük. Az új törvény azon a ponton is bukik, hogy egyetlen településvezetés sem meri megjósolni, hogy két év múlva hány gyerek fog születni. Ráadásul az állam 500 ezer forintot fizet fejpénzként a gyerekek után, de az önkormányzatoknak 1 millió forintba kerül az intézmények fenntartása és az ellátás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.