Kivághatják a nem művelt szőlőültetvényeket

Az összes nem művelt ültetvény kivágattatható a tulajdonos költségére.

MTI
2016. 11. 04. 16:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írták: a múlt héten benyújtott törvénymódosító nyomán már nemcsak abban az esetben lehetséges a kivágás elrendelése, ha a növény-egészségügyi szempontból veszélyes károsító már jelen van. Gyors, hatékony és egyszerű eljárás alapján ugyanis kikényszeríthető a művelés, vagy felszámolható a környező ültetvényekre veszélyt jelentő, tájat csúfító műveletlen ültetvény.

Kitértek arra is, hogy az utóbbi években a szőlőültetvényekben olyan károsító (szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma) jelent meg, amely komoly terméskiesést is okozhat. A terjedés megállítása egyelőre csak megelőzéssel biztosítható. A jogszabályokban előírt művelési kötelezettség elmulasztása veszélyezteti a szomszédos ültetvényeket és jelentős károkat okozhat a termőültetvényekben.

A módosító javaslat szerint a művelési kötelezettség végrehajtásáért az ültetvény tulajdonosa, nem pedig használója felel. A tulajdonosnak az új szabály értelmében 60 nap áll rendelkezésre a helyzet rendezésére, míg eddig nem volt ilyen határidő. A hegybírói szankciók továbbra is csak a legalább egy éven keresztül nem művelt ültetvényekre vonatkoznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.