Korrupcióellenes „emléktáblát” avattak

„Ebben a házban feketézte el Rogán Antal és bandája a magyarok pénzét Orbán Viktor miniszterelnöksége idején”.

MNO
2016. 11. 20. 18:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tábla leleplezésekor Juhász Péter, az Együtt politikusa arról beszélt, hogy ez a ház lett az új külügyminisztérium, hiszen itt szervezték a több kontinensen is átívelő korrupciós üzleteket. A rendezvényen az Együtt politikusai mellett beszédet mondott Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, Hargitai Miklós, a bezárt Népszabadság munkatársa, valamint Horváth András, a NAV-botrányt kirobbantó korábbi adóellenőr is.

Az avatással összekötött tüntetés felszólalói egyetértetek abban, hogy az ellenzéknek az a legfontosabb feladata, hogy kimozdítsa az embereket az apátiából, és bebizonyítsa, tisztességes politikusok is léteznek.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke szerint az Orbán-kormányt stabilizálja, hogy sokan egyenlőségjelet tesznek a korrupció és a politika közé. Szerinte olyan nyílt előválasztásokra van szükség, amelyben az induló jelöltek átmennek egy „bizalmi teszten”. A politikus szerint elvek nélkül mindenkivel nem szabad összefogni, biztosítani kell ugyanis, hogy egy esetleges kormányváltás után „nem ugyanott folytatódnak a dolgok, ahol az Orbán-kormány abbahagyta”. Karácsony Gergely azt mondta, olyan erkölcsi mércét kell felállítani az ellenzéki összefogás során, hogy garantálni lehessen, hogy „nem kerülünk korpa közé”.


Hadházy Ákos, az LMP társelnöke úgy vélte, a kormány törvényi segítséggel lopja el a közpénzt. Példaként az új adatkérésről szóló törvényjavaslatot említette, amelyet ha a parlament elfogad, akkor csak 4500 forintos órabér megtérítése mellett lehet közérdekű adatigénylést kezdeményezni. „Ez államtitkári fizetésnek felel meg” – mondta Hadházy Ákos, aki szerint az adókedvezmény titkosságáról szóló jogszabály is segíti a korrupciót, hiszen ezentúl nem kerülhetnek ki az olyan információk, mint például a felcsúti stadionban takarítók 300 ezres fizetéséről szóló hírek.

Szigetvári Viktor, az Együtt politikusa úgy vélte, hogy a kormány elcsalhatja a 2018-as választásokat, ezért arra kért minden szimpatizánst, hogy vegyenek részt a párt által szervezett választási képzéseken és regisztráljanak majd a választásokon mint szavazóköri delegáltak. „Csak így tudjuk ellenőrizni, hogy tisztán folyik a választás” – mondta.

Hargitai Miklós, az októberben felfüggesztett Népszabadság munkatársa szerint a kormány alkotmánysértést követ el a sajtópolitikájával, hiszen az alaptörvény előírja a függetlenség követelményét, de az Orbán-kormány – a médiapiaci felvásárlások következtében – már a pártirodából irányítja a hazai média nagy részét.

 

Az Origo szerint kifütyülték Juhászt

Tíz-húsz ellentüntető jelent meg a rendezvényen (lásd alábbi képünket), akik sípolással próbálták megzavarni a beszédeket. A kormányközeli Origo hírportál azt írta, a tiltakozók „kifütyülték Juhász Pétert”, tudósítónk beszámolója szerint azonban ez túlzás. Az Origo állítja: „a Juhász-tüntetés rendezői rendőrt akartak hívni” a tiltakozókra, valójában azonban az egyenruhások végig jelen voltak, biztosították a helyszínt, nem kellett fellépjenek senkivel szemben. Az ellentüntetőktől azt kérték, menjenek távolabb a szónokoktól. (Október 23-án Juhász Péter felhívására sípokkal zavarták meg a kormányfő ünnepi beszédét.)
A KDNP rendkívül gyorsan közleményt adott ki az ügyben „Juhász Péter nem bírja, ha kifütyülik” címmel, ezt az Origo is szemlézte. Hollik István országgyűlési képviselő a közleményben azt kérdezi, hogy „most akkor lehet fütyülni, Juhász úr, vagy nem lehet fütyülni?” Emlékezetes, október 23-án az Origo azt megelőzően írt Vona Gábor kifütyüléséről, hogy a Jobbik elnöke színpadra lépett volna.

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.