Mindenki előveszi, amije van, jönnek a szexvideók

Elemzőket kértünk fel arra, hogy segítsenek megfejteni a közéletünkben zajló, a szokásosnál is intenzívebb csetepatét.

Tompos Ádám
2016. 11. 04. 19:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Andy Vajna közpénzből megvásárolt TV2-je újabban egyre gyakrabban érzi feladatának, hogy a Jobbikhoz köthető pornós és magánéleti botrányokat feltárja és lajstromba szedje. Legutóbb Kabai Zoltánról, a solymári Jobbik korábbi elnökéről hozták le: fiatal korában több pornófilmben szerepelt. Ezzel párhuzamosan az Index és a Népszava a párt orosz kötődéseit vizsgálja: itt lesifotók a ruszofil újságíróval kávézó Gyöngyösi Mártonról, ott pedig vízumkérelemért folyamodó, Moszkva legbelsőbb köreihez eljutó emailek jelennek meg. Különösen az előbbi kapcsán érdemes feltennünk a kérdést: ez kormánypárti bosszú a letelepedési kötvények megszüntetésére adott ultimátum miatt, vagy közeledvén 2018-hoz, a Fidesz ráfordul az igazi ellenzékre.

Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője szerint valóban feltűnően megszaporodtak az ilyen jellegű anyagok, amióta a Jobbik feltételhez kötötte a kvótareferendum kapcsán az alkotmánymódosítás megszavazását, noha korábban is volt ilyesmire példa. Másrészt az elemző úgy látja, lassan eljön az ideje annak, hogy „mindenki elővegye azokat az anyagokat, amije a másikról van”.

„Jönnek a szexvideók és a kompromittáló felvételek, ahogy az amerikai választás kampányában is láttuk”

– mondja Nagy Attila Tibor, aki szerint ezzel sokkal több információ kerül a politikai térbe, amit a választók közel se biztos, hogy be tudnak fogadni. Utalt arra is: most ilyen anyagok gyártásában a Fidesz-közeli médiumok járnak élen, de ez vissza is üthet a kormánypártokra, hiszen az ő képviselőik között is lehetnek szép számmal olyanok, akiknek lehet találni valami érdekeset a magánéletében.

Kiszelly Zoltán szerint a Jobbik akkor járna a legjobban, ha megszavazná az alkotmány módosítását, hiszen akkor a kormány kénytelen lenne november közepére lezárni a migránstémát, amiről már így is rengeteg bőrt húzott le. Az elemző felhívta rá ugyanakkor a figyelmet, hogy nagy kérdés még, hogyan dönt Törökország januárban. Mert ha Erdogánék megnyitják a „migránszsilipet”, akkor az szerinte nálunk is egészen más szituációt teremthet. Kiszelly megjegyezte még, hogy az ugyancsak Habony-művekben megjelenő új keletű nácizás sem véletlen. Szerinte ennek az a célja, hogy ellehetetlenítsen egy esetleges Jobbik–baloldal technikai koalíciót.

Azt, hogy a baloldal és a Jobbik mintha most egy kicsit békén hagyná egymást, sőt Kőszeg Ferenc SZDSZ-alapító még olyat is mondott, hogy szabad szavazni Vonáékra, Nagy Tibor Attila nem tartja akkora szenzációnak. Emlékeztetett rá: korábban Karácsony Gergelynek még LMP-s politikusként volt egy javaslata a technikai koalícióra. Ám az elemző szerint Karácsony akkori gondolatait azért fogadta nagy felháborodás a baloldalon, mert aktív politikusként mondta mindezt, míg a közélettől szinte visszavonult Kőszeg szavaiban jó adag keserűség is van.

Azt, hogy ebben a ciklusban légyegében elmaradt a Fidesz–KDNP felezőválsága, Nagy Tibor Attila egyrészt annak tudja be, hogy az igazi „piszkos munkát” a kormánypártok már az előző ciklusban letudták, másrészt annak, hogy nagyon jól megtanulták a baloldaltól, hogy ha az egészségügyhöz vagy az oktatáshoz hozzányúlnak, abból nagy baj lehet.

Kiszelly szerint ahogy az előző ciklusban mindent felülírt a rezsicsökkentés, úgy ebben a terminusban a migránsok szolgáltatták a mindent uraló „meta témát”. „Különben is, az egészségügy és az oktatás harminc éve rossz, az ezt jelenleg kritizáló baloldali pártok pedig sem személyi, sem programbeli alternatívát nem tudnak nyújtani”.

Arra a kérdésünkre, hogy miért nem koptat a Fidesz–KDNP népszerűségén a Pharaon-ügy, a letelepedési kötvények körüli botrányok, a Népszabadság bezárása, vagy Rogán Antal propagandaminiszter mindezeknél jóval könnyebben kommunikálható helikopter-sztorija, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa két számmal felel: az RTL Klub híradóját, ahol beszámolnak ezekről az esetekről, egymillió ember nézi, miközben választópolgárból több van, mint nyolcmillió. Vagyis azok számára, akik nem követik napi szinten a politikát, viszont a legtöbb választás kimenetelét eldöntik, ezek a történetek nem követhetők.

Ugyanígy érvelt a baloldali összefogás esetleges sikerének lehetősége mellett: szerinte ha totálisan kaotikus egyeztetéssé válik a balliberális alakulatok tárgyalása, akkor nem lesznek vonzó alternatíva a választók számára, egyszerűen azért, mert nem tudják észben tartani annak a rengeteg pártnak a nevét, amely ebben a formálódó szövetségben részt vesz.

Kiszelly hangsúlyozta, hogy – szigorúan mai tudásunk szerint – úgy fest, a balliberális együttműködés működőképesebb lehet, mint a korábbi mutatványuk. Ehhez szerinte az kell, hogy kialakuljon egy baloldali közös lista az MSZP-vel és a Demokratikus Koalícióval, valamint egy ezzel koordináltan induló liberális választási párt, amely a többi liberális alakulatot tömöríti.

A különutas LMP-ről Nagy Attila Tibor úgy vélte: Schiffer András távozása óta nem találják magukat. Példaként hozta fel azt a „különös” esetet, amikor a párt képviselői nem tudtak reagálni a miniszterelnök napirend előtti felszólalására. Kiszelly szerint a párt akkor cselekszik okosan, ha 106 jelöltet állít, és bízik abban, hogy begyűjti azokat a szavazatokat, amelyeket „jobb híján” adnak le rájuk a kiábrándult jobboldaliak, vagy azok, akik nem kérnek a balliberálisok tányércsörömpölő egyeztetéséből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.