Negyvenévesen vagyunk a csúcson

Jutalomra és barátságos környezetre vágynak a pályakezdők. Azt sem bánják, ha menedzser lesz belőlük.

Hutter Marianna
2016. 11. 21. 18:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutatás 36 magyar egyetem közel 7300 hallgatójának véleményére volt kíváncsi. A tanulókról általánosságban elmondható, hogy nemcsak a fizetés fontos számukra, hanem az is, hogy biztos legyen a munkahelyük. Emellett hajlandók megdolgozni a sikerért, és számít nekik, hogy megjutalmazzák őket a teljesítményükért.

A hosszú távú karriercéljaik között első helyen szerepel a munka és magánélet egyensúlyának megteremtése. Ebbe beletartozik a barátságos munkahelyi környezet és a rugalmas munkahelyi körülmények is. Bár ugyancsak szerepel a hallgatók hosszú távú céljai között, hogy karrierjük egy pontján vezetői vagy menedzseri pozíciót tölthessenek be, pályakezdésükkor nem ez az elsődleges szempont.

A megkérdezettek többsége egyébként az autóiparban szeretne elhelyezkedni, és arra számít, hogy átlagosan 759 eurót fogak havonta keresni munkahelyükön, ami átszámítva 227 ezer forint körüli összegnek felel meg. Az üzleti területen tanuló diákok által ideálisnak tartott munkahely listáján az élmezőnyben a Google, az Apple és a L’Oréal szerepel. Magyar vállalatok is felbukkannak, a Magyar Nemzeti Bank a hetedik helyen végzett, az OTP Bank a nyolcadikon.

Sem a fiatalokat, sem az időseket nem fizetik meg

Átlagosan a 35–44 éves korosztály keres a legjobban ma Magyarországon – derült ki a Workania állásportál által működtetett Fizetések.hu bérfelméréséből. Eszerint az érintettek átlagosan bruttó 345 ezer forintot keresnek. A második helyen a 25–34 évesek állnak havi 315 ezer forintos bérrel, a 45–54 évesek átlagosan 300 ezer forintot vihetnek haza. Mögöttük a munkaerőpiac két legveszélyeztetettebb korcsoportja kullog: az 55 év feletti munkavállalók, illetve a 25 év alatti fiatalok. Az előbbi csoport várható fizetése bruttó 250 ezer forint, az utóbbié pedig 210 ezer. A Workania felmérésből az is látszik, hogy a pályakezdők a tapasztalatlanságuk miatt, az idősebb dolgozók pedig a korukat érintő megkülönböztetés miatt kerülnek hátrányos helyzetbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.