Nem csak a politikusok miatt késik a megállapodás

Jelentős a különbség a baloldali pártok programjai között.

Lőrincz Tamás
2016. 11. 02. 9:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki összefogásban érdekelt pártok szinte csak a többkulcsos adó bevezetésében, valamint az oktatás és az egészségügy forrásainak megemelésében értenek egyet – derül ki a Magyar Nemzet pártprogramokon alapuló gyűjtéséből. Az összefogás ennek megfelelően nem pusztán a politikusok – sokat bírált – kompromisszumképtelensége miatt késhet, az egyes korábban megfogalmazott ígéretek ugyanis jelentős különbségeket rejtenek.

Az oktatás területén például az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért (PM) elfogadhatatlannak tartja a tandíj megjelenését, viszont az ellenzéki egyeztetéseken szintén részt vevő Demokratikus Koalíció (DK), Modern Magyarországért (Moma), valamint az Együtt programja már nem zárkózik el tőle. Bokros Lajos pártja például csak a legszegényebbek számára tenné ingyenessé a felsőoktatást, de alaptandíjban gondolkodik az Együtt is.

Az eltérések azzal is indokolhatók, hogy a baloldal felaprózódása idején létrejött pártok mindent megtettek azért, hogy valamilyen önálló arcélt szerezzenek, és hogy – ha mástól nem is, de legalább az MSZP-től – meg lehessen különböztetni őket. A stratégia azonban az összefogásról szóló tárgyalásokon visszaüthet, mert hiába állapodnak meg a közös indulásban, a programokat mindenképpen össze kell fésülni. Márpedig a különbségek néhol igen jelentősek. A menekültkérdésben például az MSZP néhány politikusa helyeselte a kerítésépítést, tárgyalópartnereik azonban elzárkóztak tőle. A Kanadával kötött, sokat bírált kereskedelmi megállapodás (CETA) is lehetne akár törésvonal, a PM-mel ellentétben ugyanis az MSZP és a DK nem tiltakozott ellene hevesen, inkább csak kérdéseket fogalmaztak meg.

Nagy a különbség a nyugdíjak kezelésében is. A szocialisták ugyanis meghagynák a jelenlegi felosztó-kirovó rendszert, és visszahoznák az általuk használt svájci indexálási módszert. A DK viszont alapnyugdíjban gondolkodik, amit kiegészítene az aktív kor befizetéseiből termelődő munkanyugdíj is. Bokros Lajosék egy harmadik megoldást javasoltak: ők teljes egészében a munkával töltött évek befizetéseiből fedeznék a kifizetéseket.

Az egészségügy rendbetételére mindegyik ellenzéki párt programja kitért, de a megoldási javaslatok ezen a területen is nagy szóródást mutatnak. A legnagyobb különbség a finanszírozás mikéntjében mutatkozik, Bokros például beengedné a piaci versenyt is az egészségügybe, hosszabb távon pedig kötelezővé tenné az öngondoskodást. A szocialisták és az Együtt azonban egybiztosítós modellt képzeltek el, hasonlóan a Párbeszédhez, amely ugyanakkor bevezetné a nemzeti kockázatviselést is. Az összes párt rendezné a béreket az ágazatban, ám a DK ebben a betegek hozzájárulására is számít. A többiek az utóbbiról hallani sem akarnak.

Az összefogásról szóló tárgyalásokon nehéz lesz mit kezdeni az olyan radikális, valódi megkülönböztethetőséget jelentő programpontokkal is, mint például a Párbeszéd ígérete az 50 ezer forintos alapjövedelemről. Ha ugyanis a többi párt elfogadja, Karácsony Gergelyék kerülhetnek túlságosan vezető szerepbe, míg ha elutasítják, úgy kell belemennie az összefogásba a Párbeszédnek, hogy nem tudták érvényesíteni a legfőbb ígéretüket.

Hasonló okokból kudarcra van ítélve Bokros Lajos ötszáz napos programja is. A politikus korábban arról beszélt, hogy elegendő lenne a jogállamiság visszaállítását célzó minimálprogram, amivel leváltják a kormányt, majd pedig új választásokat írnak ki. Ebben a programban az alkotmányos jogállam alapintézményeinek helyreállítása, arányos, tiszta, kétfordulós választási törvény létrehozása, a sajtó- és lelkiismereti szabadság helyreállítása, küzdelem a korrupció ellen, valamint áttekinthető, hatékony állam felépítése szerepelne. A baloldali ellenzék sokféleségét az is jelzi, hogy feltehetően még ebben a minimálprogramban sem értenek egyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.