Nem lesz vizsgálat a kiskorú menekültek panaszai miatt

Bakondi György szerint semmilyen tényszerű dolog nincs az ET kínzás elleni bizottságának jelentésében.

MTI
2016. 11. 05. 20:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A határon szolgáló rendőrök és katonák parancsnokai rendszeresen ellenőrzik a munkatársaikat, és nem hallottak olyasmiről, ami a magukat kísérő nélküli kiskorúnak valló migránsokkal szembeni rossz fizikai bánásmódról szerepel a jelentésben. Bakondi György szerint konkrét időpontok és helyszínek nincsenek a jelentésben. Úgy fogalmazott: „Az állítások sokkal inkább azon politikai nyomásgyakorlás részét képezik, amely Magyarországot éri többek között a migrációs politikája miatt.”

Az Európa Tanács kínzás elleni bizottsága csütörtökön tette közzé értékelését a tavaly október végi magyarországi vizsgálódásáról, amelyben „különösen aggodalmat keltőnek” nevezte, hogy magukat kísérő nélküli kiskorúnak vallók is voltak azok között, akik rossz fizikai bánásmódról számoltak be. Többen azt állították, hogy a rendőrök vagy a fogvatartási létesítményekben dolgozó őrök nem megfelelő elbánásban részesítették őket. A jelentés szerint egyesek arcot vagy gyomrot érő ütésekről, illetve gumibot használatáról, mások szóbeli bántalmazásról és tiszteletlen magatartásról panaszkodtak.

A kínzás elleni bizottság azt az ajánlást tette az érintett hatóságoknak, hogy „hivatalos közleményben tegyék egyértelművé, hogy a menekültügyi és a bevándorlási fogvatartási létesítményekben dolgozó rendőrök és fegyveres őrök által tanúsított rossz bánásmód bármilyen formában elfogadhatatlan, amelynek esetén megfelelő büntetést kell alkalmazni”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.