Orbán decemberben lezárná a menekültügyet

Orbán Viktor az uniós csúcson lezárná a kvóták ügyét. Ha sikerrel jár, kiegyensúlyozottabb időszak jöhet.

Kósa András
2016. 11. 15. 10:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagyon érdekes időket élünk. Ez a szabadság, és ez nagyon jó. Ez engem energetizál – ezek Orbán Viktor szavai a brit Daily Telegraphnak még múlt héten szerdán adott interjújából. A magyar sajtóban nagyrészt az interjú szerkesztett változata jelent meg, de a teljes, egyórás beszélgetés szövegét is elérhetővé tette a Telegraph. Ebben a magyar kormányfő több érdekes kijelentést is tett (például Oroszországról, amit szerinte a Nyugat nem ért, mert nem képes felfogni, hogy a mindenkori orosz vezetés legfontosabb dolga egyben tartani egy olyan országot, amit gyakorlatilag lehetetlen egyben tartani), és – a rövid kis szerkesztői megjegyzések szerint – többször is nevetett és viccelt a beszélgetés közben Peter Foster riporterrel.

A sajátos atmoszférának egy, az interjú készítésének körülményeit ismerő forrásunk szerint olyan prózai okai is lehettek, hogy a miniszterelnök a kedd éjszakai amerikai elnökválasztások után nagyon kialvatlan állapotban érkezett Londonba, így beszélt Fosterrel is, emiatt kevésbé tartotta magát azokhoz a kommunikációs tanácsokhoz, amiket ilyenkor kapni szokott.

A teljes interjú alapján is látszik, hogy Orbánt kifejezetten feldobta Donald Trump győzelme, és egy, a Fidesz külpolitikai stratégiájára rálátó forrásunk szerint a kormányfő valóban azt gondolja, hogy trendforduló zajlik a fejlett világban. A kormányfő szerint például ennek egyik újabb fejezete lenne, ha Nicolas Sarkozy nyerné a francia elnökválasztásokat 2017-ben. Orbán Viktor szerint az ő győzelme újabb példája lenne annak, hogy a túlságosan is ideológia vezérelt kormányzásnak vége, és olyan vezetők kerülnek a hatalomra, akik elsősorban megoldandó praktikus kérdéseket látnak maguk előtt, olyanokat, „amik az embereket foglalkoztatják”.

Orbán abban bízik, hogy ebbe a trendfordulóba illeszkedik majd az is, ahogy az Európai Unió a menekültkérdést kezelni fogja a decemberi uniós csúcson. Az EU tagállamainak vezetői december 15–16-án gyűlnek össze idén utoljára, hogy a menekültválságról tárgyaljanak, a hivatalos menetrend szerint legközelebb csak márciusban lesz uniós csúcs. Vagyis ha most nem fogadnak el konkrét megoldási javaslatokat, akkor 2017 első féléve gyakorlatilag „kiesik”, ami a választásra készülő tagállamok (Németország, Franciaország, Hollandia, Ausztria) vezetőinek nyilván nem jönne jól.

Már említett fideszes és egy brüsszeli forrásunk egyaránt arról beszélt, ebben a légkörben sokkal nagyobb egy megegyezés esélye, mint korábban bármikor, egyszerűen azért, mert ha valamikor, most biztosan ez a legfőbb érdeke a tagállamok többségének. A megegyezés pedig a magyar várakozások szerint a kötelező kvóták „elfelejtésé” jelentené. Fideszes forrásunk azt mondta, a magyar kormány nagy reményeket fűz ahhoz az úgynevezett non-paperhez (az uniós zsargonban így hívják azokat a nem hivatalos dokumentumokat, amiket egy-egy tagállam fogalmaz meg előterjesztőként, és amit egy uniós csúcs előtt szabadon lehet köröztetni, hogy minden kormány álláspontot alakíthasson ki a kérdésben), amit az EU elnökségét adó szlovák kormány állított össze.

Ebben információink szerint a kulcskifejezés a „hatékony szolidaritás” (effective solidarity). Brüsszelben természetesen minden szónak jelentése van, a V4-ek találták ki a „rugalmas szolidaritás” (flexible solidarity) elvét, eszerint a lényeg, hogy az EU mint egész kezelni tudja a menekültválságot, a tagállamok ezen belül rugalmasan vállalhatnak be feladatokat, mire Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt mondta, hogy ez „a la carte szolidaritást” jelent valójában, de a bajban nem lehet válogatni. A szlovákok most erre találták ki az eggyel talán jobban hangzó „hatékony szolidaritást”, aminek a lényege, hogy minden állam segítsen abban, amiben a leginkább tud helyzete és képességei szerint. Így például a V4-ek inkább a közös határok védelmében, mint a menekültek befogadásában, hiszen utóbbiak úgysem akarnak hozzánk jönni.

Mivel budapesti és brüsszeli forrásaink is szinte kizártnak tartották, hogy decemberben a tanács elfogadja a kötelező kvótákat, ezért úgy kalkulálnak, a csúcs végeredménye esélyt adhat arra, hogy némi enyhülés következzen be az unió és a magyar kormány viszonyában. – Meggyőződésem, hogy abban a pillanatban, amikor Orbán Viktor azt látja: sehol nem szerepel a határozatban a „kötelező” kifejezés, sokkal rugalmasabb lesz a hozzáállása. Talán még fel is ajánlja önként majd néhány menekült befogadásának lehetőségét – mondta már idézett bizottsági forrásunk.

Fideszes informátorunk ugyanígy kalkulált: szerinte azzal, ha Orbán Viktor a hazai közvélemény felé úgy adhatja majd el a csúcs eredményeit, hogy a kvótaellenes V4-ek győztek, mert „nem lesz kötelező betelepítés”, akkor az enyhíthet a feszültségen. Hiszen ebben az esetben is fontos a belpolitikai logika, vagyis minden diplomáciai esemény súlyát az adja, mennyire lehet vele idehaza kampányolni.

Ebben az esetben a 2017-es évre az unióellenes kormányzati retorika is enyhülhet, egy miniszterelnökségi informátorunk szintén erről beszélt a Magyar Nemzet Online-nak.

– Nem lesznek kvóták, és a hazai közvélemény nyomásának engedve a választási kampányban a többi tagállami vezetőnek is változtatnia kell majd az eddigi retorikáján – mondta.

Lapunk munkatársának korábban egy V4-es diplomata fogalmazott úgy, hogy „addig, amíg az országunkban az átlagember számára az uniós hírek melegházasságról, gender-ügyekről, Conchita Wurstról és hasonlókról szólnak csak, nehéz lesz tömegtámogatást szerezni”. Ráadásul, mint többen is állították a megkérdezettek közül, az EU-ban tipikusan „csomagban kezelik az ügyeket”, vagyis egy kevésbé támadóbb magyar kormányzati magatartásért cserébe például az EU rugalmasabb lehet a paksi bővítést illetően. Főleg, ha a megegyezésnek része az is – amit ma már nyílt titokként kezelnek –, hogy a nagy nyugati cégeket beengedik a beruházásba.

(Bizottsági forrásunk érdekes módon már szombaton arról beszélt, Brüsszelben sokan azt várják, Theresa May brit kormányfő a Cityben tartott szokásos éves beszédében kitér majd rá, hogy a globalizációs folyamatokat másképpen kell kezelnie a nyugati kormányoknak, mint eddig, különben maga a globalizáció lesz egyre népszerűtlenebb, és kerül veszélybe végső soron. May hétfő este éppen arról beszélt, hogy a globalizáció ugyan pozitív folyamat, de a kormányoknak foglalkozniuk kell azokkal is, akiknek inkább az árnyoldala jutott.)

Több kormányzati forrásunk is azt mondta, hogy 2017-től a Fidesz kommunikációjában a pozitív elemek nagyobb hangsúlyt kapnak (béremelés, járulékcsökkentés, és fideszes körökben biztosra veszik egy érezhető mértékű személyi jövedelemadó-csökkentés bevezetését is), korábban, amikor a budapesti választási esélyekről írtunk, egy fővárosi Fidesz-politikus szintén arról beszélt, Orbán Viktor számára a „ciklusmenedzsment” az első, eszerint pedig 2017–18-ban már inkább pozitív történetekre kell koncentrálni.

Persze a kormányzati kommunikáció logikáját követve adódik a kérdés, hogy ebben az esetben az aktuális ellenségkép hogyan módosul majd, hiszen a kormány számára Brüsszel mindig tökéletes célpont volt, amikor kellett. Fideszes forrásunk azonban erre is megadta a választ: idehaza a következő időszakra tökéletes ellenség lesz majd a Jobbik.

És persze nagy kérdés, hogy Törökország mit tesz majd januártól, amikor Recep Tayyip Erdogannal közlik, hogy a török állampolgárok nem kapnak uniós vízummentességet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.