Radikális akciókat ígér a Tanítanék mozgalom

Törley Katalin közölte: ezekre még az idén sor kerül.

MTI
2016. 11. 21. 7:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törley Katalin a lapnak azt is elmondta, hogy ha kapnak meghívást, akkor minden sajtónyilvános és demokratikus egyeztetésen részt vesznek, így a szaktárca által rendezett november végi konferenciára is, amelyen egyebek mellett az új Nemzeti alaptanterv (NAT) koncepciója kerül napirendre. Ám – mint mondta – sem meghívás nem érkezett a múlt hét végéig, sem sajtónyilvános és érdemi vitákra lehetőséget adó egyeztetés nincs, mert – mint emlékeztetett rá – a köznevelési kerekasztalt nem tartják ilyen fórumnak.

Hozzátette: aligha lehet egy olyan komplex és alapvető koncepciót, amely egy új alaptantervet megalapozhat, egyetlen konferencián megvitatni. Szerinte az egyeztetéseket be kell vinni az iskolákba, mivel a munkaközösségek, tantestületek szintjén kell és lehet valóban bevonni a tanárokat a munkába. Úgy vélte, problémát jelent, hogy szakmai körökben sem lehet sokat tudni az államtitkárság készülő tantervreformjáról, mivel a legjobb szakembereket és a terepen dolgozó pedagógusokat hagyják ki a koncepció kidolgozásából.

Jelezte: egy alternatív NAT-koncepció nem a Tanítanék mozgalomtól, hanem a Civil Közoktatási Platformtól várható, amely mintegy 60 szakmai szervezetet – köztük a mozgalmat is – tömörít, így – szavai szerint – sokkal szélesebb kör véleményét tükrözi bármely szakmai anyaga, mint a köznevelési kerekasztalé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.