Senki sem tudja, szabad-e aszfaltra festeni

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt abszurd vitája a rendőrökkel a fal és a járda különbségéről.

Tompos Ádám
2016. 11. 08. 5:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nekünk se jó, ha beviszik a passzivistáinkat – mondta a Magyar Nemzet kérdésére Kovács Gergely. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) elnökét azzal kapcsolatban kerestük meg, hogy a hét végén Pécsett bevitték a rend­őrségre őt és társait „graffitizés gyanúja” miatt. Ám a párt tagjai nem a falakat firkálták össze, hanem a töredezett járdát festették le, s valaki kihívta rájuk a rendőrséget. Az egyenruhások bevitték őket az őrsre, ahol megbeszélték, hogy nem graffitizhettek, hiszen ahhoz falfelület szükséges, ráadásul ez a jogszabályban is benne van. Kovácsék abszurd pár­beszédben érveltek, hogy a fal függőleges, a járda, amit ők lefestettek, vízszintes, mire az ügyeletes tiszt meg­jegyezte, hogy ezért hozták be őket „bűncselekmény gyanúja miatt”. A hatóság helyszínelőket is bevetett az igazság kiderítése érdekében.

Erről szóló Facebook-bejegyzésében Kovács leírta, azért vitték be, hogy vallomást tegyenek. „De nem kellett vallomást tenni, hanem azért ültünk ott két órát, hogy kiállítsanak mindenkinek egy igazolást arról, hogy bevitték, és alá kellett húzni, hogy nem kértünk enni” – írta. Végül aztán rongálás miatt indult ellenük eljárás, a hatóság szakértők segítségét kérte, hogy megállapítsa a kárt.

A viccpárt vezetője lapunknak elmondta, mindig forgalmas helyen szokták festegetni a töredezett betont, így aztán gyakran rendőrök is elhaladnak mellettük, de sosem állították le őket. Mind a négy esetben, amikor végül is közbeléptek a törvény emberei, az lakossági bejelentés nyomán történt, de sosem volt ugyanolyan a rendőrök viselkedése. Egyszer két órát telefonáltak a rendőrök, hogy kiderítsék: bűncselekményt követnek-e el az MKKP „passzivistái” azzal, hogy lefestik a töredezett járdaszegélyt. Kovács Gergely kérdésünkre bevallotta, maguk sem tudják, legális-e aszfaltrepedés-színezésük. Legközelebb Debrecenben fognak festeni; megjegyezték, hogy „ismerve a magyar önkormányzatok működését”, nem sok értelmét látják, hogy bármilyen engedélyt is kérjenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.