Száműznék a patikákból a gagyi termékeket

Tavaly 11,7 millió doboz étrend-kiegészítőt értékesítettek a gyógyszertárak. Ki kell zárni a kockázatos termékeket.

Kuslits Szonja
2016. 11. 25. 14:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A teljes szakma összefogott azért, hogy a gyógyszertárakban biztonságos étrend-kiegészítőket és speciális tápszereket vásárolhassanak a fogyasztók, és a veszélyes termékek egyre kevesebb helyen legyenek megvásárolhatók. Ennek érdekében november közepétől működik egy önszabályozó rendszer, melynek hála a vásárlók a csatlakozott, védjeggyel jelölt gyógyszertárakban érdeklődhetnek arról, hogy mely termékek számítanak biztonságosnak – tudtuk meg a témában tartott mai sajtótájékoztatón.

Szabályok és kiskapuk

A kisebb-nagyobb drogériákban, piacokon és internetes áruházakban viszont továbbra is azt árulnak, amit csak akarnak. A szabályozás ügyével korábban is foglalkozott már az MNO, részletek itt.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke arról beszélt: tavaly a gyógyszertárakban 21,5 milliárd forint értékben vásároltak étrend-kiegészítőket, összesen 11,7 millió doboz fogyott, és évente legalább 10 százalékos növekedéssel kell számolni. Így még érthetőbb, miért lényeges, hogy a vásárlók tájékozódjanak a biztonságos készítményekről. Egyben bejelentette azt is: előzetes szóbeli ígéret kaptak az Nemzetgazdasági Minisztériumtól arra, hogy amennyiben sikeresen fel tudják építeni a rendszert, a biztonságos termékeknek egészségpénztári elszámolására is lehetőség lesz. Kiemelte: naponta hetven-nyolcvan gyógyszertár csatlakozott november közepe óta a kezdeményezéshez. A Magyar Nemzetnek elmondta: az országban 2300 gyógyszertár működik, és eddig körülbelül 750 csatlakozott az önszabályozó rendszerhez, de várhatóan ez a szám gyorsan emelkedni fog.

A cél, hogy csökkenjenek a minőségileg nem megfelelő, közegészségügyi kockázatot jelentő, vagy megtévesztő jelöléssel ellátott termékek a piacon. Háttérbe akarják szorítani azokat a piaci szereplőket, melyek úgy akarnak versenyelőnyhöz jutni, hogy nem tartják be a termékek jelölésére, minőségére és biztonságára vonatkozó előírásokat.

Az önszabályozó rendszer létrejöttéhez egyébként összefogott a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége, a Hamisítás Elleni Nemzeti testület, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete. Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a gyógyszertár bizalmi hely, ahol a vásárlók joggal várhatják el, hogy minőségi terméket kapnak, ezt biztosíthatja az önszabályozás.

Az új rendszerre azért is van órási szükség, mert Magyarország EU-ba történő belépését követően bizonyos termékek piacra kerüléséhez mindössze egy bejelentési (notifikációs) kötelezettség kell, így jelentősen megkönnyítik és felgyorsítják a termékek piacra jutását. Ennek következtében viszont egyre gyakrabban jelennek meg a forgalomban a nem megfelelő minőségű, nem biztonságos termékek, köztük az étrend-kiegészítők és tápszer-kiegészítők is.

Az önszabályozási kezdeményezést az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is támogatja. Azonban szankciók továbbra sincsenek, mivel minden patika és nagykereskedő önként csatlakozhat a rendszerhez.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.