Tarlós nem hajlandó folytatni a „primitív adok-kapokot”

„Ködös, demagóg, szakmailag dilettáns válaszokat kapunk” – mondta a főpolgármester.

Konopás Noémi
2016. 11. 04. 11:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van-e valaki, aki szerint a 3-as metró nélküli buszközlekedés megvalósítható? Hol a 200 milliárd? – tette fel a kérdést Tarlós István szokásos pénteki sajtótájékoztatóján. Emlékezetes, Lázár János csütörtökön a kormányinfón úgy fogalmazott, hogy az állam 200 milliárd forintot biztosít a felújításra. Tarlós ezzel szemben elmondta, a főváros 60 milliárdos hitelt vett fel, amelyet vissza kell fizetnie. „Hiába nyilatkozik bárki, hogy ha kell még pénz, lesz, nem lesz, hiszen a támogatási szerződésben le van fektetve a projektre fordítható összeg felső határa. Az állítás téves és kezelhetetlen” – jelentette ki a főpolgármester.

A buszvásárlással kapcsolatosan a vonatkozó kormányhatározatot idézve elmondta, vásárlás nem lesz. Bőven tudja biztosítani a főváros, ami egy metrószakasz kimaradó járatai pótlására elegendő. Az az állítás, miszerint azért nincs magyar busz, mert az önkormányzatok nem fogalmaznak meg erre keresletet, Tarlós szerint helytelen. „Mészáros cégén kívül miért nem indult el más cég? Miért állították le a tendert?” – kérdezte. A főváros hat hónapig adott esélyt, hogy magyar buszokkal lehessen érvényesülni a tenderen – hangsúlyozta a főpolgármester. „Fél éve bármelyik nap bebizonyíthatták volna, hogy a főváros hazudik, megtörtént ez?” – fogalmazott. Tarlós nem érti, hogy „azok, akik megszólalnak, és segíteni akarnak, miért nem teszik meg, és miért akarják, hogy túlárazott ajánlatra munkát kezdjenek el. […] Hogy fizethetnénk ki 100 forint forrásból 150 forintot? […] Hogyan higgyünk a segíteni akarás őszinteségében, mikor évek óta dokumentálható az időhúzás?” – tette fel a kérdést. Mint mondta, a harminc megkeresésére aligha kapott választ. Az uniós támogatási forrásokból Budapest 3 százalékot kap, miközben a budapestiek teremtik a bruttó hazai össztermék 40 százalékát.

„Nincs értelme a kommunikációs küzdelemnek, ködös, demagóg, szakmailag dilettáns válaszokat kapunk – utalt a csütörtöki kormányinfóra. – Miért hagyják az újságírók, hogy homályos, általánosító, vagdalkozó választ kapjanak a feltett kérdéseikre?” A főpolgármester állítása szerint a kormány hatályos határozatokat tagad le. „Mondják meg, hogy nem akarják elindítani a projektet, és azt is, miért” – szólított fel.

Tarlós kijelentette, nem hajlandó folytatni „a kicsit primitív adok-kapokot”. Szerinte ennek a projektnek az esetében ennek nincs helye. Mint mondta, nem fog a továbbiakban a személyeskedő megjegyzésekre reagálni, és azt kérte, az újságírók ne is kérdezzék erről. „Ki-ki döntse el, melyik tájékoztató hiteles” – tette hozzá.

„Már bármit el tudok képzelni” – mondta Tarlós arra a kérdésre, hogy a projekttel vajon a vizes vb-t kívánják-e kibekkelni. A főpolgármester szerint nagyon nagy baj lenne, ha ez lenne a motiváció a háttérben. „A felújítás megkezdéséhez szükség van buszokra, az, amit egyes politikusok naiv módon képzelnek, miszerint a 17 kilométeres vonalon az utasszállítás buszokkal biztosítható lenne, illúzió” – emelte ki. Mint megjegyezte, a felújítás elkezdéséhez szükséges buszokhoz további forrásokra van szükség, eredetileg úgy tűnt, erre nem lesz szükség. „Egyetlen olyan ajánlat van, amely lefele kilóg a többi közül” – emelte ki a városvezető. Szerinte nem vállalhat a főváros fedezet nélküli kötelezettséget. Brüsszel még nem döntött a 137,5 milliárd forintról. Ott a kockázat, hogy a túl magas árakkal az összes uniós támogatást elveszítheti a főváros.

Akik szívesen segítenének, nem tudnak beavatkozni, mert nem tartozik Budapest a hatáskörükbe – válaszolta újságírói kérdésre Tarlós. Szerinte nevetséges, hogy minden ügyben a miniszterelnökhöz kell fordulnia. A főpolgármester azonnal kirúgná azt, aki miatt a „totojázás” tart. Úgy látja, a brüsszeli döntés és a belső viták között nincs összefüggés.

Nem adható meg a hajléktalanok pontos száma, vannak rejtőzködő hajléktalanok, akiket nem tudnak megszámolni, mert nem fellelhetők – mondta a főpolgármester újságírói kérdésre válaszolva.

A „felheccelteket” megnyugtatva Tarlós elmondta, nem tönkretenni szeretnék a Római-partot. Tanulmányterv készül, szeretnék, hogy mindenki a valóságnak megfelelően tudja értékelni a helyzetet. Úgy tűnik, januárra engedélyes tervek várhatók.

A városvezetés és a Budapesti Fesztiválzenekar kibékült – mondta a főpolgármester a Magyar Nemzet kérdésére. Közös sajtótájékoztatót akkor tartanak, ha a főváros ismeri a költségvetést. A jövőben egyeztetnek majd.

Egyre keményebb az adok-kapok Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Tarlós István főpolgármester között. A csütörtöki kormányinfón Lázár a 3-as metró felújítása körüli vitákra utalva úgy fogalmazott, Tarlós karrierjét meghatározza, hogy valakibe mindig bele kell kötnie. A miniszter újságírók előtt azt találta mondani, hogy, „Tarlósnak mindig viszket a tenyere”. Lázár szerint rosszul teszi a főpolgármester, ha a 3-as metróval „hatalmi játszmát űz”. „Nem lehet politikai játszma kérdése, hogy a 3-as metrón egyetlen ember is veszélybe kerüljön” – hangsúlyozta.

„Örülök, hogy a miniszter úr aggódik a karrierem miatt, de én inkább az ő karrierje miatt aggódnék” – reagált a Hír TV Magyarország élőben című műsorában Budapest főpolgármestere Lázár kormányinfón tett megjegyzésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.