Túlpakolt kamionok buktak meg a közúti razzián

326 gépjárművet vizsgáltak meg közösen, 48 esetben találtak szabálytalanságot.

MTI
2016. 11. 21. 16:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatóságok a 3,5 tonna össztömeget nem meghaladó gépjárműveknél és a hozzájuk kapcsolódó pótkocsiknál vizsgálták a rakodásra, a rakományok szállítására vonatkozó előírások, valamint az adó-, vám- és közlekedési jogszabályok betartását – mondta el Érsek István, az NKH elnökhelyettese. Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Pest és Zala megyében vizsgálódtak, ekkor találtak több szabálytalanságot. Ellenőrizték egyebek között, hogy ténylegesen hány tonnát nyomnak rakományostul a 3,5 tonna megengedett össztömegű járművek, bejelentették-e a rakományokat az Ekáerbe, és megvannak-e az engedélyeik.

Az NKH elnökhelyettese a szabálytalanságok közül kiemelte, hogy Csongrád és Zala megyében fennakadt az ellenőrzésen egy-egy olyan gépjármű, amelynek az össztömege rakománnyal együtt 8, illetve 6,9 tonna volt. Érsek István hangsúlyozta: súlyos közlekedésbiztonsági kockázatokat jelentenek a 3,5 tonna rakomány biztonságos szállítására kialakított, de annál jobban megpakolt járművek. A megnövekedett tömeg miatt máshogy működnek a jármű műszaki berendezései, sokkal nagyobb lesz például a fékútjuk, s rosszabb az egyensúlyuk is.

Demeter Tamás, a NAV rendészeti főosztályvezetője elmondta: az adóhatóság a háromnapos akció során főként azt vizsgálta, hogy az ellenőrzött rakományokat bejelentették-e az Elektronikus Közúti Áruforgalom-ellenőrző Rendszerbe, rendelkeznek-e érvényes Ekáer-azonosítóval.

A NAV 30 esetben járt el, ezek során több mint 3,6 millió forint bírságot szabott ki, leggyakrabban az Ekáer-bejelentéshez köthető mulasztási, és közigazgatási bírság címen – közölte.

Óberling József, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője tájékoztatása szerint a rendőrség minden évben komolyan foglalkozik a rakodást meghatározó szabályok betartatásával. Tavaly 10 000, idén pedig már 7500 ilyen jellegű ügyben szabtak ki bírságot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.