300 millió forint hullik két sípályára

A kormány egyenként 150 millió forinttal támogatja az eplényi és a mátraszentistváni pályák fejlesztését.

MTI
2016. 12. 16. 12:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fejlesztés részeként négy évszakos sífelvonót építenek, amelyet a két sípálya a következő szezon kezdetére üzembe állít.

Révész Máriusz hozzátette: a két sípálya a magyarországi síelés több mint felét adja, és kész tervekkel rendelkeznek a fejlesztésükre.

A most bejelentett, állami támogatású beruházások összértéke 800 millió forint, a fennmaradó részt a sípályát üzemeltetők teszik hozzá saját forrásból – mondta. Ha a projektek jól sikerülnek, akkor további sípályákon is folytatódhatnak a fejlesztések a jövőben, így a Kékestetőn, Visegrádon vagy a Nagy-Hideg-hegyen.

Révész Máriusz kitért arra is, hogy tervek szerint még idén elkészítenek egy bemutatófilmet a magyarországi sípályákról. A pályák fejlesztésével az idegenforgalom is élénkül az adott térségben, a forgalom a helyi szállásadók bevételeit is növeli – jegyezte meg.

Fehér Gyula, a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter elnöke elmondta: jelenleg két sípálya tart nyitva Magyarországon, az eplényi és a sátoraljaújhelyi. A következő napokban terveznek kinyitni Visegrádon, Kékestetőn és Mátraszentistvánban. Közölte: a klaszter sikeresen működik, 31 tagja van, míg az alakuláskor kevesebb mint 20-an voltak. Magyarországon 40 sípálya van, ezek közül 5 helyen van lehetőség hóágyúzásra. Az országban jelenleg 5 négy évszakos, ülőszékes felvonó van, amelyek egész évben lehetővé teszik a hegyek környezetbarát megközelítését.

A sízők évente 70 milliárd forintot költenek, a klaszter tagjai azért dolgoznak, hogy ebből az összegből minél nagyobb részt az országon belül költsenek el, és ne külföldön – mondta Fehér Gyula. Ehhez a sípályák korszerűsítése mellett a síoktatás színvonalának fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetnek.

Ebele Bálint, az eplényi síközpont cégvezetője ismertette: a terveik szerint a fejlesztéssel téli-nyári szabadidőpark jön létre Eplényben. A négy évszakos fejlesztés a régió turizmusának fellendítése mellett a környék iskolásainak is lehetőséget nyújt a testnevelési órák keretén belül a síelés megtanulására. A felvonó nyáron is üzemel majd, és kötélpályát is terveznek építeni – közölte.

Kőrösi Péter, a Mátraszentistván Sípark ügyvezetője elmondta, hogy a négyüléses felvonó megépítése a 2017-es év legnagyobb fejlesztése lesz, lehetővé teszi a négy évszakos kihasználást, a síterep hóbiztonsága is nő. További nyári attrakciókat is terveznek kialakítani, ezek között a hegyi játszótér építését emelte ki. A fejlesztésekkel a környékbeli szálláshelyek kihasználtsága tovább növekszik – tette hozzá.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.