A kormány elé kerül a Radnóti és a temetők felújítása

A Sorsok Háza ügye mintha nem is létezne, ezúttal sem került elő a zsidó kerekasztalon.

Győr Ágnes
2016. 12. 12. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt igazán izgalmas, még egy jó vita sem volt – így értékelte lapunknak az egyik résztvevő a hétfőn megtartott legutóbbi zsidó közösségi kerekasztalt. A reggel nyolc és tíz óra közt lezajló esemény főbb témái közt ezúttal az oktatási kérdések áttekintése, illetve a 2019-es Makkabi-játékok vagy más néven a zsidó olimpia előkészülete szerepelt. Az előbbi esetben a jelenlévők kimondták, hogy jó és fenntartandó az a gyakorlat, amely az utóbbi időben kialakult, azaz hogy a kerekasztal és a kormányzat párbeszédet folytat arról, miként jelennek meg a zsidó közösségek a tananyagban. A Makkabi-játékok kapcsán az eseményt szervező Makkabi VAC (Vívó- és Atlétikai Club) tartott prezentációt arról, milyen infrastrukturális beruházásokat tervez állami támogatással, s azok a játékok után milyen módon hasznosulnának. Arról egyelőre nincsen végső döntés, hogy végül mekkora lesz a játékok megszervezéséhez nyújtott állami támogatás.

Már nagyon kiírnák a pályázatot

A kerekasztal egyéb témái közt szerepelt a zsidó temetők felújítására kiírandó, régóta húzódó pályázat ügye. Úgy tudjuk, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, a program egymilliárd forintos keretének a rendelkezésre bocsátásáról a szerdai kormányülésen döntenek, reménye szerint azt a jövő év elején már valóban ki is írják. A pályázat kiírása egyébként nem a kormányzati szándék miatt húzódott eddig, hanem a támogatási feltételek meghatározása körüli vallásjogi viták miatt. Ez utóbbi témában egyébként úgy tudjuk, továbbra sincsen teljes konszenzus az érintett zsidó közösségek közt.

Az év utolsó kerekasztalán szó volt az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskoláról is. A Mazsihisz korábban azt kérte, hogy az intézmény felújításához az állam is járuljon hozzá. Noha döntés ez utóbbi ügyben nincsen, és pontos összeg sem került szóba, a jelek szerint a téma „pozitív előjellel” szintén szerepel majd a szerdai kormányülésen.

A Sorsok Háza mintha nem is létezne

Meglepő módon ezúttal sem került elő az egyeztetésen az évek óta húzódó, hétmilliárd forintos keretű Sorsok Háza, illetve a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújításának ügye.

 

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.